EP HZ HB: Negativno mišljenje za financijska izvješća neutemeljeno, poduzet ćemo korake po zakonu

Tragom informacije kako je Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne dobila negativno mišljenje o financijskom izvješću od Ureda za reviziju institucija Federacije BiH, komentar smo zatražili od mjerodavnih u Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

– Vezano uz izvješće o financijskoj reviziji Javnog poduzeća Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar za 2020. godinu, informiramo javnost da je Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar dobila negativno mišljenje Ureda za reviziju institucija FBiH koje je potpisao samo glavni revizor Dževad Nekić, dok nedostaje potpis zamjenika glavnog revizora Dragana Kolobarića. Sva druga izvješća dostupna na mrežnoj stranici potpisana su sukladno zakonu, kako je dosad bilo i za sva izvješća JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar – kazala je Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija. – Negativno mišljenje za financijska izvješća JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar je neutemeljeno jer je JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, sukladno zakonu, angažirao neovisan revizorski konzorcij koji čine: FACT Revizija d.o.o. Zagreb i n.Consulting d.o.o. Sarajevo, koji su dali pozitivno mišljenje za navedena financijska izvješća (kompletno izvješće objavljeno na našoj mrežnoj stranici sukladno zakonu) – naglasila je Buntić.

– Ured za reviziju institucija FBiH kao razlog negativnog mišljenja navodi: “Ispravci vrijednosti potraživanja evidentirani izravno na teret kapitala u 2020. godini, u iznosu od 99,192.526 KM, nisu izvršeni sukladno pravilniku o računovodstvenim politikama i adekvatnom primjenom odredbi MRS-a 8”. Suprotno navedenom, angažirani revizorski konzorcij smatra da je upravo MRS 8 ispravno primijenjen. Također napominjemo da smo u preporukama za financijsko izvješće za 2015. godinu od Ureda za reviziju institucija FBiH dobili upravo preporuku za korištenje MRS-a 8, što smo i primijenili u 2020. godini – objasnila je Buntić.

Presedan je, kako je rekla Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija, da mišljenje o financijskim izvješćima od neovisnih revizora bude pozitivno, a Ureda za reviziju institucija Federacije BiH negativno s obzirom na to da se primjenjuju jedinstveni međunarodni računovodstveni standardi.

– Nedostajanje predviđenog potpisa zamjenika glavnog revizora kontradiktornost je sama po sebi te suprotno izvješću neovisnog revizorskog konzorcija, što smatramo pristranim i neutemeljenim.

Iznenađeni smo ponašanjem Ureda za reviziju institucija Federacije BiH s obzirom na to da se upravo od njih očekuje stručnost i nepristranost. Sukladno zakonu, poduzet ćemo sve predviđene korake u cilju zaštite interesa i ugleda našeg poduzeća – kazala je u izjavi Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija. •

Prethodni članakPapa pozvao mlade u Međugorju da mole za njega te poručio da i on moli za njih te ih blagoslivlja
Sljedeći članakŠtefici Stojak hitno potrebna krv krvne grupe 0 negativna