Emma Martinović – ranjena, bježeći pred ubojicom, spašavala i druge

Kad god bih pomislila da se predam i pustim da me voda uguši, govorila sam u sebi: “Još samo jedan zamah za oca, jedan za majku, jedan zamah za malog brata…”

Riječi su ovo Emme Martinović, devetnaestogodišnje Sarajke, koja je ranjena u petak u pucnjavi na Utoji kod Osla, a koje je Nezavisnim novinama prenio njezin otac Džemal. Emma se spasila plivajući više od dva sata s otoka na kojem je Anders Bering Breivik pobio više od 70 njenih stranačkih kolega iz Laburističke stranke (AUF).

Emma, koja je jedan od lidera omladine norveške partije AUF, na ovom otoku je bila prvi put kad je izbila pucnjava.

Njezin otac Džemal Martinović prepričao je banjalučkom listu obiteljsku dramu Martinovića, koja se odigravala tri sata u petak poslijepodne.

“Čitav rat sam bio u Sarajevu s obitelji, nagledao sam se raznih strahota i imao mnogo sekiracija. Ali ta tri sata ne mogu nikome opisati osim možda onima koji su izgubili nekog najmilijeg”, kazao je Džemal Martinović u telefonskom razgovoru.

Sjeća se da je u petak oko 17 sati od kćerke  dobio SMS poruku da je na otoku počela pucnjava i da čovjek prerušen u policajca ubija sve redom. U SMS-u je kazala da se ona sakrila i da su svi u panici. Kazala je da je ne zovu jer je napadač može čuti.

“Kada je počela pucnjava Emma je mislila da je to neka zafrkancija ili petarde. Međutim, onda su svi počeli bježati jer su uvidjeli da je počela pucnjava. Emma se sa svojim prijateljima iz regionalnog ogranka stranke skrila u šumu. Kontaktirali su s drugim članovima koji su bili u zgradi i rekli su im da ubojica tamo puca po ljudima i da je krenuo prema obali. Onda je Emma pozvala lidera na otoku, koji im je kazao da pokušaju otplivati. Prije nego što je krenula u vodu kako bi se spasila poslala nam je poruku da nas voli”, ispričao  je Džemal, istakavši da su nakon te poruke nastupili najduži sati njegovog života.

Kada su krenuli prema moru, Emma je vidjela tijelo svog ubijenog  poznanika, čiji je otac bio radnik na osiguranju na otoku i koji je također ubijen.

“Njezin poznanik bio je upucan u glavu. Izvukla ga je iz vode i prekrila njegovo tijelo. Kazala je da je tog mladića poznavala i da su noć ranije razgovarali u disku. Zajedno s nekoliko osoba iz svoje grupe zaplivali su u more. Hrabrila ih je da se pripreme za ugodno plivanje, ali je napadač počeo na njih pucati”, kazao je Džemal.
Drama u vodi trajala je više od sat vremena. Emmu i njezinu prijateljicu Ose spasio je jedan čamac lokalnih ribara.

Norveški mediji puni su priča o hrabrosti i pribranosti mlade Bosanke, za koju kažu da je spasila neke živote. Emma je skinula odjeću koja ju je opterećivala dok je plivala i kazala i drugima da to urade. Prije nego što je zaplivala prema kopnu ponijela je samo osobnu iskaznicu da bi je u slučaju smrti roditelji mogli identificirati.

“Mala je preuzela vodstvo. Kazala je ostalima da budu tihi i da plivaju prema kopnu. Neki su počeli vrištati i krenuli nazad na otok. Ona se izgalamila na njih i kazala im da ne paničare. Valjda smo mi takvi, odskačemo od Norvežana. Kada su bili u vodi Emma je počela galamiti na ostale da ne paničare. Svoju prijateljicu Ose, koja je počela paničariti, hrabrila je i kada se god ova počela gubiti govorila joj je da se sjeti svoje obitelji i da pliva za njih. Jedno vrijeme čak ju je i nosila u vodi. Emma je kazala da je krenula s većom grupom, ali su lagano svi nestajali”, kazao je Džemal, istakavši da je njegova kćerka završila natječaj za policijskog službenika, te je možda i zbog toga bila pribranija od ostalih.

Tek kada su našli spas u ribarskom čamcu, Emmi su rekli da je ranjena. Pogođena je najvjerojatnije hicem iz pištolja u ruku. S obzirom na to da je najvjerojatnije riječ o dum dum metku, u ruci joj je ostalo nekoliko gelera, ali ozlijede nisu teže.

“To što se dogodilo na tom otoku jer nazamislivo. Čak nisu smjeli ući u ribarski čamac. Emma mi je kazala da ne može vjerovati nikome jer kako da vjeruju da je spas u čamcu nakon što su vidjeli ‘policajca’ koji puca po djeci”, dodao je Džemal Martinović.

Kaže da je njegova kćerka jučer bila na liječničkom pregledu pa nije željela ponovo govoriti za medije zbog šoka koji je doživjela.

Ona je ranije u izjavi za medije svjedočila o strahotama koje je doživjela na otoku.

“Kada je napadač išao po otoku i pucao činilo se da je htio ubiti jedne, ali i ozlijediti druge. Ako je bilo više ljudi u jednoj grupi, on bi upucao samo jednog. Činilo se kao da je želio da ostali pate. U jednom slučaju je naišao na tri brata i ubio samo jednog. Od dvije zagrljene prijateljice ubio je samo jednu”, kazala je Emma Martinović, koja se u ratnom Sarajevu rodila u prosincu 1992. godine.

Obitelj Martinović nastavlja svoj život u Norveškoj, a čude se kako su sve preživjeli.

“Mislio sam da sam osigurao mir svojoj obitelji kada smo ovdje došli 1995. godine”, dodao je Džemal Martinović.