EMF EURO 2017: Mininogometna reprezentacija BiH u grupi s Italijom, Srbijom i Crnom Gorom

Danas je u češkom gradu Brno održano izvlačenje grupa za predstojeće Europsko prvenstvo u mininogometu. Ovaj sve popularniji sport velik broj pobornika ima i u Bosni i Hercegovini, poglavito zbog iznimnog uspjeha bh mininogometne vrste, koju predvodi izbornik Josip Kupreškić. Reprezentacija BiH danas je doznala protivnike u grupnoj fazi natjecanja na Europskom prvenstvu, koje se ove godine od 9. do 17. lipnja održava u Češkoj. U grupi s reprezentacijom BiH biti će Italija, Srbija i Crna Gora. 

“Veselimo se novom nastupu na Europskom prvenstvu, koje se ove godine održava u Češkoj. Našli smo se u teškoj, ali prolaznoj skupini, gdje na koncu opet možemo biti zadovoljni ždrijebom. U bilo kojoj skupini da smo se našli znamo da moramo dati maksimum u svakoj utakmici, ma kako se protivnik zvao. Iz prve jakosne skupine dobili smo Crnu Goru, koja nas je na prošlom EMF Euru izbacila u četvrtfinalu. Vrijedi istaknuti kako Crna Gora je posljednjih nekoliko godina bilježi jako dobre rezultate na Europskim prvenstvima i nisu slučajno 6 na EMF rankingu. Srbija je reprezentacija koja je jako uigrana, s velikim ciljevima zza predstojeće prvenstvo, i mislim da je najteži mogući protivnik kojeg smo mogli dobiti iz treće jakosne skupine. Italija je nogometna velesila pa ih očekujem u takvom izdanju i ove godine, iako su prethodnih godina bili na nesto nižem nivou. Nastojat ćemo se što kvalitetnije pripremiti za novi izazov koji je pred nama, a siguran sam da će igrači koji budu konkurirali za nastup na Europskom prvenstvu, kako je to bio slučaj i prethodne dvije godine ostaviti i zadnji atom snage i kap znoja na terenu kako bismo ostvarili što bolji plasman”, kazao je za vitez.info Josip Kupreškić, izbornik mininogometne reprezentacije BiH.

Kuriozitet je da mininogometna reprezentacija BiH na prethodna dva prvenstva nije izgubila nijednu utakmicu tijekom igre. Na premijernom nastupu u Hrvatskoj je osvojeno treće mjesto, a u Mađarskoj nesretno i neočekivano se ispalo u četvrtfinalu. Svaki put poraz je uslijedio nakon neriješenog ishoda za vrijeme igre i nakon izvođenja penala.

Jedan od najzaslužnijih ljudi za uspjehe i ekspanziju mininogometa u Bosni i Hercegovini je predsjednik Udruge za promociju mininogometa u BiH, Bojan Rajković.

“U vrlo kratkom periodu napravili smo mnogo toga. Reprezentacija je nastupila na dva europska prvenstva, naši klubovi igraju europsku Ligu prvaka, imamo desetak mininogometnih liga u BiH. Osim TV kuće Hayat HD, koja tradicionalno prenosi naše utakmice, postignut je dogovor i sa TV kućom Arena Sport, koja će također prenositi utakmice mininogometne reprezentacije BiH sa EMF Euro 2017. Kako bi osigurali optimalnu pripremu naših igrača u pripremnom razdoblju pred odlazak na EMF EURO u Brno, organizirat ćemo turnir, na koji su dolazak najavile reprezentacije Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Bit će to pravi spektakl mininogometa i prijateljstva među ovim reprezentacijama. Siguran sam da će mininogomet u BiH u narednom periodu doživjeti još više uspjeha, nadam se već na Europskom prvenstvu u Čekoj”, kazao je za vitez.info Bojan Rajković, predsjednik Udruge za promociju mininogometa u BiH.

Mininogomet je trenutno treći sport u svijetu po ekspanziji, dok je u Europi na prvom mjestu. Mininogomet se igra isključivo na terenu s vještačkom travom, dimenzije su 46×26 metara, gol je širok četiri metra, a visok dva. U svakoj ekipi se nalazi pet igrača u polju plus golman, a dozvoljen je neograničen broj “letećih” izmjena kao u hokeju. Za jednu utakmicu u zapisniku može biti 15 igrača. Penal se izvodi sa razdaljine sedam metara od gola. Nema akumuliranih prekršaja, kao u futsalu, ni isključenja na dva minuta. Žuti karton je opomena, a kada igrač dobije crveni karton narednih pet minuta ekipa igra s igračem manje na terenu.

Igrač koji je dobio crveni karton nema pravo povratka u igru ni nakon pet minuta. Igraju se dva poluvremena u trajanju od po 20 minuta plus sudačka nadoknada. Nema time-outa, niti zaustavljanja vremena kada je prekid, izvođenje auta ili kornera.

Prethodni članakNikola Totić oduševio žiri na ZMBT showu
Sljedeći članakU Vitezu održana sjednica Predsjedništva UNRO HVO F BiH