Čelnici HNS-a i hrvatskog iseljeništva pozvali Hrvate u BiH na okupljanje oko narodne slobode

Čelnici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i više hrvatskih udruga izvan domovine pozvali su na subotnjem sastanku u Mostaru bošnjačku i srpsku stranu te međunarodnu zajednicu da više ne dopuste nametanje nelegitimnih narodnih predstavnika u vlasti kao što se to dogodilo nakon posljednjih izbora.

Time su najavili snažno lobiranje da u ustavnim promjenama Hrvati ostvare jednakopravnu poziciju u BiH.

Prestanite nametati podobne

„Cilj je apsolutno osigurati ustavnu i stvarnu jednakopravnost Hrvata u BiH s druga dva naroda oko čega su nam predstavnici iseljenih Hrvata iskazali punu potporu. To se može ostvariti kroz izmjenu Ustava i Izbornog zakona kako bi legitimni predstavnici Hrvata bili u vlasti“, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović koji je i predsjednik HDZ-a BiH. Prema njegovim riječima, s predstavnicima 20-ak hrvatskih udruženja, među kojima su i Hrvatska matice iseljenika, Hrvatski svjetski kongres, više organizacija HDZ-a ponovno su intenzivirani odnosi kako bi bili svojevrsna logistika za lobiranje oko hrvatske jednakopravnosti te gospodarskog povezivanja s domovinom.
„Vrlo nam teško pada jer Hrvatima nije osigurana jednakopravnost u BiH. Pozivam svoje prijatelje Bošnjake da se ne igraju sa sudbinom Hrvata i ne nameću političke predstavnike koje njima odgovaraju“, istaknuo je dr. Veselko Jovanović, predsjednik Koordinacije HDZ-a Sjeverna Rajna – Vestfalija. Dodao je kako će predstavnici iseljenih Hrvata kroz svoje djelovanje prenositi istinu o položaju Hrvata u BiH u svojim zemljama te je pozvao Hrvate u BiH na okupljanje oko ideje narodne slobode koju propagira Hrvatski narodni sabor BiH.
Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić ocijenio je da je hrvatsko iseljeništvo presudno utjecalo na ostvarenje samostalnosti RH i BiH. Rekao je kako je s hrvatskim iseljeništvom razgovarao i o uspostavi financijske institucije kojom bi se potaknulo snažnije gospodarsko povezivanje s BiH.

Gospodarske veze

„Hrvatska dijaspora investirala je milijardu dolara na ova područja. Postoji obostrana želja da se hrvatska dijaspora snažnije uključi. Osnivanjem financijske institucije uvjeren sam, da će donijeti plodove“, rekao je Ljubić.
Predstavnik Hrvata Australije Ante Leko poručio je kako tamošnjih 300.000 Hrvata snažno podupire zahtjeve svojih sunarodnjaka u BiH dodajući da je neprihvatljivo da se Hrvatima nameću predstavnici u vlasti.
„U BiH tri naroda trebaju imati jednakopravnu poziciju i da budu svoji na svome. Posebno nas vrijeđa da drugi određuju tko će biti Hrvati u vlasti te da se gaze odredbe Daytona. Ovo je naša zemlja i smatramo da trebamo imati jednaka prava kao i druga dva naroda“, poručio je Ante Leko.

Potpora

Čelnici HNS-a i iseljenih Hrvata ocijenili su kako je jako značajno pokrenuti lobističke urede u najznačajnijim središtima svjetske političke moći, prije svega u glavnom gradu Sjedinjenih Država, sjedištu Europske unije i Njemačkoj gdje po procjenama živi najveći broj Hrvata s ovih područja. Pri tome je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić istaknuo kako bi ured u Bruxellesu trebale otvoriti županije s hrvatskom većinom što je i praksa s većinom regija ili županija iz Republike Hrvatske. Istodobno pri otvaranju lobističkoga ureda u Washingtonu potporu je već izrazila Nacionalna federacija američkih Hrvata koji smatraju da je takvo što presudno kako bi američki dužnosnici stvorili novu sliku o zbivanjima u BiH. O zbivanjima u BiH izvješća stranim administracijama uglavnom jednostrano odašilju diplomatska predstavništva u Sarajevu. Istodobno predstavnici Bošnjaka, a naročito Srba već imaju urede i predstavništva diljem svijeta. Republika Srpska izdvaja milijune u Washingtonu, Moskvi, Beogradu, Jeruzalemu, a uz političku amortizaciju omogućava i gospodarsko povezivanje ovoga entiteta.