Eksplodirala rafinerija u Bosanskom Brodu, osam ozlijeđenih

U UTORAK navečer oko 21:30 došlo je do silovite eksplozije u rafineriji u Bosanskom Brodu.

U eksploziji je lakše ozlijeđeno osam radnika, a zatresla je cijeli Slavonski Brod. Zabrinuti građani odmah su počeli nazivati brojeve policije, centra 112 i vatrogasaca.

Na teren su odmah izašle sve raspoložive vatrogasne snage, a požar u rafineriji je lokaliziran nešto prije 23 sata, čime je otklonjena opasnost od širenja vatre.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara sazvao je hitnu sjednicu Kriznog stožera, a policija je građane pozvala da ne izlaze iz svojih kuća i stanova te da zatvore prozore.

Još nema informacija što je prouzročilo eksploziju i kakve je to posljedice ostavilo na okoliš.

Duspara: Slavonski Brod nije u opasnosti

“Za građane Slavonskog Broda nema opasnosti, pratimo mjerne postaje 1 i 2, štetni plinovi su u granicama normale, odnosno na najnižim mogućim granicama. Mi ćemo u svakom slučaju ovo pratiti do kraja. Pratit ćemo cijelu noć stanje plinova na našim postajama. U kontaktu smo i sa Zagrebom, javio nam se i premijer. Mislim da je sve pod kontrolom. Ponudili smo pomoć Bosanskom Brodu. Most je bio spreman da se otvori za evakuaciju povrijeđenih. Naša bolnica je imala rezervne timove koji su bili spremni ako bude potrebe da interveniraju”, rekao je gradonačelnik Broda nakon sastanka Kriznog stožera piše Index.hr.

Duspara je najavio da će sutra sve škole i vrtići raditi normalno.

Prema prvim informacijama, nema ozbiljnijeg zagađenja zraka. No stanovnici Broda kažu da se u gradu osjetio strahovit smrad.

Od eksplozije popucali prozori

Direktor Doma zdravlja u Bosanskom Brodu Zoran Predojević izjavio je za radio RTRS da je primljeno osmero ozlijeđenih radnika koji su zbrinuti, a potom će biti upućeni u bolnicu u Doboju radi dodatnih pregleda.

Stanovnici koji žive u blizini rafinerije kažu da se osjeti strahovit smrad, a da su od eksplozije popucali i prozori, javlja srpskainfo.com.

Gradonačelnik Broda: Živci građana su na izmaku

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara kaže da se dim spušta niz Savu te da je policija iz predostrožnosti ljude upozorila da ne izlaze iz kuća. Duspara je dodao da nema mjesta panici, ali je pozvao građane da zbog mogućeg zagađenja zatvore prozore svojih kuća i stanova. Ulicama Slavonskog Broda širi se smrad od dima.

“I prije su se ovakve stvari događale, rekao bih da su živci građana Slavonskog Broda na izmaku”, dodao je Duspara.