EKSKLUZIVNO: Vlatko Kafadar podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika NK ‘Vitez’

altOd ružnog pačeta do lijepog bijelog labuda s čvrstim i snažnim krilima spremnim i za najviše uzlete, moglo bi se, parafraziranjem bajke, reći za ovosezonske igre i turbulencije kroz koje je prolazio i kroz koje će, kako sada stvari stoje, još prolaziti federalni nogometni prvoligaš NK Vitez iz Viteza.

Jer, nakon trijumfa u Drugoj ligi i uvjerljive eliminacije Podgrmeča iz Sanskog Mosta u razigravanju za ulazak u Prvu ligu, jesenski start Vitežana bio je katastrofalan. Naime, u prvih 7 kola, što zbog sudačkih nepravdi, nedostatka sportske sreće a i vrlo slabih igara, NK Vitez je osvojio samo 5 bodova i već tada je bio u najužem krugu kandidata za selidbu u drugoligašku konkurenciju. A to su priče, scenariji, koji su često ponavljani u proteklih desetak pa i više godina i kojih su se navijači ovog popularnog kluba najviše bojali.

No, agilni predsjednik NK Vitez, Vlatko Kafadar, reagirao je brzo, odlučan spriječiti takav već najavljivani slijed događanja i ponavljanja već poznate nogometne priče, pa je umjesto mladog i perspektivnog, ali neiskusnog trenera, Valentina Plavčića, doveo autoritativnog, iskusnog Spličanina Marija Ćutuka. Ovom promjenom na čelu struke poklopio se i iznenadni povratak, nakon arbitraže, Mladena Jurčevića iz Šibenika u rodni Vitez. I od tada, sve je okrenuto naglavačke, u najpozitivnijem smislu riječi, i Vitežani su do kraja jeseni, u 8 kola ostali neporaženi osvojivši još 18 bodova (ukupan jesenski učinak bio je 23 boda).

Lijepa nogometna bajka nastavljena je i u proljeće, na startu je „pregaženo” Orašje, a iz Cazina, gdje se gostujući bodovi samo sanjaju ali ne i osvajaju, Vitežani su se kući vratili neporaženi. Deset utakmica zaredom bez poraza za Prvu federalnu nogometno ligu je svojevrsni raritet, a taj uspješan niz mogao bi (i trebao) biti i nastavljen, jer Vitežani imaju dobru momčad, dobro su vođeni, samopouzdanje im je naraslo „do neba”, kako se to zna reći, imaju podršku vjernih navijača…, a slijedeća dva susreta igraju na domaćem terenu. I sve češće, s pravom rekli bismo, se govori, čak i otvoreno, o jurišu na titulu i ulazak u Premijer ligu. A pogleda li se konkurencija, raspored, kvaliteta…, te najave uopće nisu nerealne. Ali…, postoji „ali” radi čega sve ovo mukotrpno sticano, može pasti u vodu, „ali” koje prijeti da se lijepa bajkovita priča prekine i da ponovo lijepi bijeli labud postane ružno (nogometno) pače.

Naime, nakon što se već duže vremena „kuhalo” daleko od javnosti i istine kako je NK Vitez „pun (financijski) ko brod”, „skuhalo” se i predsjednik Vlatko Kafadar, alfa i omega kluba, radnik, zaljubljenik, mecena…, podnio je neopozivu ostavku. Jer, ostao je, bar kada su financije u pitanju, potpuno sam, ili pak skoro sam, usprkos tapšanju po ramenima i lijepim ali ne i realiziranim obećanjima. Općinski proračun je srezan, pa i za sport, a drugih priliva novca u Klub sa 200 aktivnih nogometaša i stručnih radnika, skoro da i nema. A sve te potrebe, koje nisu male, naprotiv, morao bi financirati vlastitim novcem predsjednik Vlatko Kafadar. A on to neće i ne može. „Ostavka je neopoziva”, poručuje Kafadar i naglašava kako je prije odlaska iz Kluba, ostavio financijski potpuno čistu situaciju. Bez dugova i neizmirenih obveza. „Ako baš nikomu nije stalo do ovoga kluba, onda, reći ću sa žaljenjem, nije ni meni”, poručio je Kafadar.

Što i kako dalje, pitanje je bez odgovora, bez ideje odgovornih. A liga je takva da se, još uvijek, može doći u krug ugroženih, pa i ispasti u niži rang. A NK Vitez ove godine slavi 65. godišnjicu osnivanja, djelovanja i plodonosnog rada. Planirana je bila velika proslava jubileja u lipnju ove godine, gostovanje nekog (Hajduka op.a.) poznatog hrvatskog prvoligaša, promoviranje Monografije kluba koja je u fazi izrade…!

Zvonimir Čilić / VL