EKSKLUZIVNO: U Mošunju kod Viteza pronađen prsten star između 3 000 – 4 500 godina

Ove zime u mjestu Mošunj, općina Vitez, djeca su igrajući se pronašla prsten na području znanom kao Grovnica.

Prije izvjesnog vremena tu je dolazila ekipa arheologa ali nisu pridavali neki značaj tom nalazištu, no prsten je pronađen stotinjak metara niže. Igrom slučaja prsten je završio kod našeg sugovornika koji ga je uslikao te poslao na par adrasa a odgovor koji je dobio zapanjuje.

Naime, prsten je iz predpovijesnog doba, star je između 3 000 i 4 500 godina, napravljen je od bronce te prema gravuri najvjerojatnije je pripadao ženskoj osobi. Prsten je, iz razgovora s stručnjacima, a mogli su ga vidjet samo na fotografiji, izgleda neprocjenjive arheološke vrijednosti.

“Zvaničnu potvrdu o ovome još uvijek nemam no to je samo pitanje vremena. Ja sam svjestan da je ovo nacionalno blago, ako se potvrdi, a vjerujem da hoće. Želim da se o nama prića i piše u još jednom lijepom kontekstu kazao je za portal Vitez.info naš sugovornik.

Jedan od stručnjaka je izjavio da bi detaljna analiza mogla dovesti i do lokacije poznatog “Mošunjskog mača” čije mjesto pronalaska nikad nije ustanovljeno.

Mošunjski mačNajznačajnije arheološke iskopine na području općine Vitez izvršene su u Velikom i Malom Mošunju. Tragovi vađenja, taljenja te kovanja željeza i bronce govore o visokom zanatskom umijeću stanovnika podno brda Kalvarija. Na ovom je području pronađen i brončani mač iz X. stoljeća stare ere koji se ističe vještinom izrade i ljepotom izgleda.

U nižim dijelovima sve do Lašve pronađeno je više nadgrobnih spomenika s natpisima, temelji zgrada, opeka i crijepa, te veliki broj rimskog novca iz 3. i 4. stoljeća. Na najbližoj gradini Kalvarije s dominantnim položajem iznad Lašve, otkopani su temelji rimskih zgrada i grobnica i ostaci ranokršćanske bazilike.