EKSKLUZIVNO: Razgovor s Vitežankom Victoriom Šafradin članicom U-17 nogometne reprezentacije SAD-a

Portal Vitez.info donosi jednu prekrasnu i vrlo zanimljivu priču čiji je glavni lik Victoria Šafradin, djevojka koja korjene vuče iz Viteza, a rođena je u Americi, gdje ostvaruje svoj ”američki san”.

Sedamnaestogodišnja Victoria Šafradin rođena je 2005. godine u Clevelandu, gdje od svoje pete godine igra nogomet. Victoria je proteklog tjedna dobila poziv za nastup na svjetskom nogometnom prvenstvu za djevojke do 17 godina.

Victoria potječe iz viteške obitelji Šafradin. Otac Vlatko (iz Buhinih Kuća) i supruga Marina (rođena Ramljak iz Počulice op.a) iz Viteza su za SAD, odnosno Clevelend, otišli 1992. godine. Uz Victoriu imaju još jednu kćerku, Izabelu i sina, Dejvida.

Obitelj Šafradin

Pitali smo Viktoriju odmah na početku, kako je sve u stvari počelo, otkud i zašto baš nogomet?

“Počela sam igrati kada sam imala pet godina, dakle sada treniram i igram već dvanaest godina. Razlog što sam uopće počela igrati je moj brat. Kao mala uvijek sam htjela igrati s njim u našem podrumu, gdje smo imali mali tepih. Ja bih stala na tepih i igrala bi golmana”, govori za Vitez.info Victoria, koja se jako dobro snalazi s hrvatskim jezikom.

Victoria trenutno igra za Internationals Soccer Club, a prije toga je trenirala i igrala za klub Croatia Cleveland.

“Za Internationals Soccer Club sam počela igrati kad sam imala dvanaest godina, a nosim lijepe uspomene i iz Croatia Cleveland. Iskoristila bih priliku spomenuti i zahvaliti se mom glavnom treneru, Zdravku Popoviću, koji mi je jako puno pomogao u karijeri. Ovim putem mu zahvaljujem i on nosi velike zasluge za sve što sam do danas ostvarila u nogometu”, zahvalno ističe naša sugovornica.

Golman je postala sasvim slučajno, kada u jednoj utakmici nisu imali vratarku, a ona se stavila na raspolaganje i odlično odradila posao. Nakon toga više nije napuštala poziciju golmana. Ističe da joj je najbolja i najdraža utakmica kada su igrali protiv svojih najvećih rivala, a ona bravuroznim obranama dobijela pobjedu svojoj ekipu. A nema dileme kako je bilo jako puno takvih utakmica u kojima je imala zapaženu ulogu, jer je stigao i poziv za nastup na Svjetskom prvenstvu U-17 reprezentacije, koje će biti u listopadu u Indiji.

“Igrati za USA reprezentaciju za mene znači veliku sreću. Ne mogu riječima ni opisati koliko mi to znači. Još me više raduje što sam dobila poziv, jer znam koliko još devojaka ima koje bi željele biti na mom mjestu. Ovo mi je veliko priznanje i moziv da još više i bolje treniram”, skromno ističe Victoria.

Victoria je prošla sve nacionalne kampove za njezin uzrast. Jedina je U-17 reprezentativka iz države Ohio, a svakako je velika stvar što je među 20 igračica u reprezentaciji SAD-a.

Pitali smo našu sugovornicu je li istina da je bila opcija igranja za reprezentaciju Hrvatske?

“Hahahha…ma kako samo znate?! Ima istine u tomu, bili su neki kontakti, ali dogodio se covid i trenutno sam fokusirana isključivo na nastup za reprezentaciju USA”, kaže Victoria.

Dodatna poveznica Victorie i Viteza je ta što obožava splitskog Hajduka, kao i najveći dio Vitežana, ali i cjelokupna njezina obitelj.

“Oduvijek sam navijala za Hajduk. Uz Hajduk moj najdraži klub je Bayern Munich, prije svega zbog Manuela Neuera, koji je uvijek bio moj idol i zbog kojega obožavam Bayern. Ali, Hajduk će zauvijek imati posebno mjesto u mom srcu. Pratim i Torcidu Vitez i prilikom prvog posjeta ću doći u prostorije kluba u Vitezu i nabaviti si majicu”, u jednom dahu i s osmijehom na licu nam govori Victoria.

Nakon ovoga neizostavno je bilo pitanje kada je bila zadnji put u Vitezu, kada će ponovno doći i kakve emocije nosi prema Vitezu?

“Imam jako puno lijepih emocija koje su vezane za Vitez. To je rodno mjesto mojih roditelja, mjesto gdje su oni odrasli. U Vitezu još uvijek živi moja baka Anđe Šafradin, koju neizmjerno volim i jedva ju čekam vidjeti, baš kao i baku i djeda u Korenici, Dragicu i Franju Ramljaka. Na žalost, već dugo nisam bila u Vitezu, prošlo je sigurno 5 godina. U međuvremenu je i situacija s covidom uzrokovala probleme u putovanjima, ali nadam se da ću ove ili bar sljedeće godine posjetiti Vitez. Sada dosta toga ovisi o nogometu i planu reprezentacije za pripreme pred Svjetsko prvenstvo”, kaže nam Victoria.

Victoria je dobila besplatno školovanja na Virginia university, koji slovi za najbolje sveučilište za ženski nogomet u čitavoj Americi. A da je stipendija stigla u prave ruke, osim nogometnih uspjeha koje Victoria bilježi, govori i ono što je na koncu odgovorila na naše pitanje želi li još nešto dodati našem razgovoru.

“Samo želim poručiti da i žene mogu igrati nogomet kao i muškrci! Ženski nogomet raste! Naravno, želim se zahvaliti i mojoj obitelji koja mi je najveća potpora i bez kojih ne bih uspjela u ostvarenju svojih snova. Nastavit ću i dalje naporno raditi i trenirati, a vjerujem kako će moja obitelj, moji sugrađani u Clevelandu, ali i u Vitezu imati još više razloga biti ponosni na mene”, zaključila je naš razgovor Victoria Šafradin, koja je odmah nakon toga otišla na novi trening.