EKSKLUZIVNO: Nekadašnji igrač i trener Hajduka na klupi NK Vitez

Portal vitez.info ekskluzivno saznaje kako je nakon lošeg bodovnog starta u novu sezonu Prve lige F BiH došlo do promjene na klupi Nogometnog kluba “Vitez” iz Viteza. Uprava kluba donijela je odluku kako će s dužnosti prvog trenera razriješiti Valentina Plavčića, a kako nam je večeras potvrdio predsjednik NK “Vitez”, Vlatko Kafadar, novi trener viteškog prvoligaša biti će nekadašnji igrač i trener Hajduka Mario Ćutuk.

 

“Usprkos kvalitetnom radu našeg, sada već, bivšeg trenera Plavčića bili smo prisiljeni reagirati uslijed loših rezultata. Dogovor je postignut s Mariom Ćutukom, koji će već od srijede voditi treninge našeg kluba”, izjavio je Vlatko Kafadar, predsjednik NK “Vitez”.

Ne smije se zaboraviti pohvaliti rad dosadašnjeg stručnog stožera na čelu s Valentinom Plavčićem koji je stvorio vrlo dobru ekipu. Ekipu zbog koje se publika ponovno vratila na tribine Gradskog stadiona u Vitezu. Svaka čast. Ipak, kako to u nogometu biva, trenera drže rezultati, a Vitez je nakon odigranih 8. kola predzadnji s osvojenih 6 bodova.

Plavčić bi trebao ostati u klubu, bilo kao trener neke od mlađih selekcija kluba ili kao voditelj omladinske škole. Tko zna, možda bude i u stožeru Marija Ćutuka. No, to je tema za novog trenera. Recimo nešto više i o novom treneru NK “Vitez”.

Mario Ćutuk rođen je u Mostaru 28. rujna 1960. godine. Igračku karijeru započeo je u pionirima Hajduka tako da se za njega može s pravom reći «Hajdukovo dite». Naime, Marijeva obitelj je iz Gruda u Hercegovini. Kada je njegov stariji brat Vladimir, također bivši nogometaš Hajduka, stigao u Hajdukov pomladak, obitelj je došla za njim. Tako je i Mario u ranom djetinjstvu postao stanovnik Splita.
U Hajdukovu omladinskom pogonu Ćutuk je prošao sve uzrasne kategorije, a prvi profesionalni ugovor za Hajduk potpisao je u kolovozu 1979. godine. Bila je to generacija odličnih Hajdukovih juniora koju su predvodili Ivan Gudelj i Mladen Bogdanović. Većina te juniorske momčadi zajedno je prešla u seniore. O Ćutuku se malo vodilo računa jer on kao čovjek nije nametljiv, već uporan radnik svijestan da rad i kvaliteta moraju kad – tad doći do izražaja. Mario je strpljivo vježbao i čekao svoju priliku. Dočekao ju je u svom debiju za prvu momčad Hajduka u prventvenoj sezoni 1979./80., u prvoj prvenstvenoj utakmici Hajduka na novom stadionu u Poljudu 20. listopada 1979. godine protiv Napretka iz Kruševca, kada je Hajduk pobijedio s 3:1. Čutuk je zaigrao na svojoj poziciji lijevog beka i odmah iskazao svoje zavidne igračke kvalitete. Mnogi poznavaoci nogometnih prilika u njemu su vidjeli Hajdukova lijevog braniča budućnosti, pravog nasljednika Ivana Buljana i ranije Bože Brokete, Kada se ustalio u momčadi stigao je poziv za odlazak u vojsku, a kada se vratio započele su ozljede. Ispao je iz kruga prvotimaca tako da je bilo neophodno napustiti Hajduk i sreću potražiti u drugoj sredini. Mario Ćutuk je za Hajduk nastupao od 1979. do 1983. godine te odigrao 42 utakmice i postigao 2 zgoditka. Nakon Hajduka Mario Ćutuk nastupao je za Zadar, Osijek, Borac iz Banja Luke, Split i Posušje.

Kada se oprostio od aktivnog igranja Mario Ćutuk se posvetio trenerskom «kruhu sa sedam kora». Najprije je radio u NK Split gdje je bio trener pionira, a potom u sezoni 1996./97. trener seniorske momčadi. Zatim je trener u Posušju. Godine 1997. vraća se u Hajduk i radi u Hajdukovim mlađim uzrastima gdje vodi klupsku selekciju dječaka, a zatim je do 2000. godine trener pionira, kadeta i juniora. Potom je u susjednoj Bosni i Hercegovini trenirao Žepče i ponovno Posušje. U Drugoj hrvatskoj nogometnoj ligi bio je trener Imotskog.
U Hajdukovoj seniorskoj momčadi bio je pomoćnik Ivanu Gudelju, Luki Bonačiću i Ivanu Pudaru, a kada je ovaj razriješen dužnosti trenera Hajduka, a prije preuzimanja momčadi od strane trenera Sergija Krešića, Mario Ćutuk samostalno je vodio Hajdukovu prvu momčad u prvenstvenoj utakmici šestog kola protiv Zagreba u Splitu 25. kolovoza 2007. u kojoj je Hajduk pobijedio s 2:1. Navedena utakmica svakako će mu ostati ugodna uspomena jer se njom Mario Ćutuk svrstao u niz Hajdukovih nogometaša koji su kasnije bili treneri u klubu, od Luka Kaliterne pa dalje. Nakon preuzimanja momčadi od strane trenera Sergija Krešića, Mario Ćutuk ponovno odlazi u Bosnu i Hercegovinu i postaje trener prvoligaške momčadi Široki Brijeg.

Mario Ćutuk je dosta miran, povućen, samozatajan. Nije od onih koji izjavama pune novinske stupce. Takav je bio kao igrač, a takav je i kao trener. Mnogi nogometaši koji su ostvarili značajniju igračku karijeru od Ćutuka, sanjaju doći blizu trenerske klupe Hajduka. To se Mariju Ćutuku ostvarilo, bio je pomoćnik trojice trenera, a u povijest je, mada s jednom utakmicom, ušao kao trener koji je i samostalno vodio Hajduk.