Edukativni centar “G code” Vitez – CNC obuka i u firmama?

Edukativni centar G code Vitez je osnovan s ciljem pružanja usluga stručnog osposobljavanja i edukacije odraslih u pogledu CNC tehnologija. U svom dvogodišnjem radu kojeg prati isključivo praktična obuka za rad na CNC mašinama uspješno su obučili veliki broj kandidata za kvalitetan rad na CNC mašini od izrade CNC programa u jednom od najsavremenijih CAD/CAM softvera – Catia V5 do opsluživanja CNC mašine odnosno operativnog dijela i izrade konačnog proizvoda.

Njihovi polaznici dolaze osim iz SBK-a, i iz raznih drugih dijelova BIH – Zenice, Banovića, Tuzle, Sarajeva Livna, Čapljine, a mnogi od njih su već našli svoje mjesto u dobrostojećim firmama u Vitezu, Travniku, Bugojnu, Busovači , Kiseljaku ,Varešu dok su neki također otisli i van granica BiH – Slovenija, Hrvatska i Njemačka.

Jedinstvenost ove obuke ogleda se u tome da se radi i programiranje i operativni dio odnosno opsluživanje CNC mašine gdje svaki polaznik kursa praktično radi na CNC mašini gdje od tehničkog crteža dođe do gotovog proizvoda tako što sam napravi program za isti odnosno generira G code, te učita u softver mašine i poduzima dalje radnje na samoj masini kako bi izradio konkretan proizvod. Oponašajuci industrijske uslove proizvodnje polaznici provode 50 casova direktnog rada na mašini sto im je ujedno dobro iskustvo pred zapošljavanje u odgovarajuće firme. Fokus na rad u malim grupama – do 5 polaznika je također prednost jer svaki polaznik ima pristup CNC mašini što je i uslov da se nauči raditi na istoj.

Rukovodilac obuke je diplomirani ing. mašinstva i profesor u mješovitoj srednjoj školi „Travnik“ Erdin Kajmak s višegodisnjim iskustvom u predavanju i praktičnom radu vezanom za CNC tehnologije i CAD/ CAM načine programiranja, Erdin Kajmak, a njegov moto jeste. ” O CNC mašinama se ne priča, na CNC mašinama se radi”. Profesor Kajmak ističe jos jedan poslovni uspjeh Edukativnog centra G code ,a to je uspješna saradnja s firmom Panelplus d.o.o Kaonik, Busovača gdje se vrši obuka nekoliko njihovih radnika za rad na CNC mašinama. Ovaj trend ce se nastaviti, i već imaju u najavi nove ponude firmi. U svrhu daljnjeg razvoja i napretka, edukativni centar G code ce prosiriti svoju ponudu te ce programiranje osim Catie, raditi u Solidworksu/Solidcamu, Autocad-u i Mastercamu.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti za novi ciklus obuke koji počinje u martu mjesecu na kontakt telefon 060/312-2134 (i putrm vibera) ili posjetite njihovu fb stranicu Edukativni centar “G code“ kako bi imali detaljniji uvid u njihov rad. Također, poziv je upučen i firmama zainteresovanim da dodatno obuče svoj već postojeći kadar u pogledu CNC tehnologija.

Prethodni članakUDiT KSB organizira uličnu utrku “Vitez trči za Svjetski dan bubrega”
Sljedeći članakFilipov oldtimer još uvijek vozi 100 na sat