Edukacijom djece do sigurnijeg korištenja interneta

U proteklom razdoblju Udruga „Volim Vitez“ je kao nositelj projekta, a u suradnji s Osnovnom školom „Dubravica“ uspješno okončala projekt „Promoviranje važnosti sigurnosti djece i mladih na internetu“.

U projektu su kao polaznici radionica sudjelovali učenice i učenici osmih i devetih razreda, a na radionicama su kroz grupni rad obrađivane osnovne informacije o korištenju interneta i svemu što je dostupno na internetskim stranicama i društvenim mrežama. Naglasak je bio na glavnim prijetnjama i opasnostima interneta i načinima kako se djeca i njihovi roditelji mogu zaštititi od neprimjerenih sadržaja, cyberbullyinga i opasnih korisnika interneta.

Sudionici projekta su na radionicama dizajnirali prigodne brošure i letke koji su po okončanju projekta podijeljeni široj javnosti, djeci i roditeljima. Također, prikazano je nekoliko filmova o različitim opasnostima na internetu, a učenici su tijekom radionica iznosili vlastita iskustva te kroz primjere i diskusiju stekli kvalitetniji uvid u sve prednosti, ali i mane upotrebe interneta sa stajališta djece i mladih.

Voditelji radionica bili su mladi psiholozi iz Središnje Bosne Anamarija Radeljić i Tomislav Lučić, koji su kazali kako su osnovni ciljevi ovoga projekta biliimati veći broj mladih osoba spremnih prevenirati i zaštititi se na interentu, ali i stvaranjepozitivnih navika kod djece i njihovih rodtelja.

U sklopu projekta kojega je podržalo Ministarstvo kulture i sporta F BiH članovi Udruge „Volim Vitez“ proveli su i javno anketiranje djece i mladih u smislu istraživanja koje je definiralo aktivnosti tijekom realizacije projekta, provođenja radionica, predavanja te pripreme i tiska edukacijskog materijala.