Džeba: Ustroj Travnika i Mostara mora biti isti

Veliki interes javnosti privlače informacije s Javne tribine na temu „Godina dana Promemorije Hrvata Travnika“ održane u  utorak navečer. Uvodničari-izlagači na Tribini, koji su iznijeli svoja viđenja o ustroju Travnika, njegovu povezanost sa statusom Mostara, te o dosadašnjim učincima Promemorije bili su, Damir Džeba, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar, Bojan Domić, predsjednik Općinskog odbora HDZ BiH Travnik, Tvrtko Milović, novionar i politički analitičar, te Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke. A boravak Damira Džebe dan kasnije u Vitezu, gdje se susreo s istaknutim članovima viteškog HDZ-a predvođenih predsjednikom općinske organizacije Borisom Marjanovićem, iskoristili smo  i za razgovor upravo na temu o Promemoriji, o  (pre)ustroju  Travnika.

„U Travnik sam došao na poziv organizatora kulturne manifestacije „Hrvatsko proljeće srednje Bosne na Javnu tribinu organiziranu u povodu godišnjice donošena Promemorije Hrvata Travnika. Moja uloga na panelu bila je jasno naglasiti  povezanost između Mostara i Travnika. Pri tomu,  jasno je trebalo reći  da su  procesi u Bosni i Hercegovini često  motivirani od strane međunarodnih predstavnika i ljudi koji odlučuju i usmjeravaju politiku  u našoj Državi. I ja sam to učinio“, kazao nam je Džeba , te na našu molbu to i detaljnije pojasnio. „Njihovo je stajalište da domaći političari moraju preuzeti odgovornost i donositi odgovarajuće odluke koje bi se trebale provoditi i po njima se rukovoditi – zakoni, i odluke o političkom funkcioniranju na svim razinama i svih odluka, političkih poteza… koji uopće utječu na život i suživot naroda i građana u Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu upravo je na inicijativu, dogovor domaće pameti, politički predstavnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Federacije i kasnije u Domu naroda 1998. godine potvrdili da se mješovite županije ili bolje rečeno, županije s posebnim režimom upravljanja, Herceg-neretvanska i Srednjobosanska,  njihova središta, Mostar i Travnik, budu ustrojena na istovjetan način. To je, kako sam rekao, doneseno u oba doma Federacije Bosne i Hercegovine, ali, na žalost, odlukom visokog predstavnika u BiH, ta donesena naša politička volja je njegovom „snagom“ i njegovim , kažu, ovlastima, poništena. A nisam usamljen u vjerovanju da je, kako je u oba doma usvojeno Federacije BiH usvojeno, i ostalo,  imali bi  daleko manje problema nego što ih sada imamo.“, pojasnio je Džeba.

I kazao kako je, umjesto dogovora i rješenja za istovjetan ustroj Mostara i Travnika, umjesto demokratskih i zakonom donesenih odluka, sada na sceni diskriminacija.

„Kada je u pitanju Mostar još od 2009. godine nema izbora. Zašto ih nema? Pa zato što je „netko“ nametnuo diskriminaciju, oduzeo nam demokraciju.  No, vrlo je važno reći kada su u pitanju Mostar i Travnik, ako je načelo zaštititi konstitutivnost naroda u Mostaru, ne vidim razloga da tako ne bude i u Travniku. Problem je u „matematici“, u vrijednosti glasa birača, u dosljednosti… Naime, u Mostaru se nešto traži, nekomu  „daje“, uvjetuje se,  a to se ne daje u Hrvatima u Travniku. Ta pitanja i taj različit odnos kada su u pitanju ova dva grada, županijska središta, su vrlo značajna i stalno ih treba potencirati, povezivati, praviti paralele i tražiti donošenje istovjetnih rješenja. Stoga, mišljenja sam, da je rasprava na panelu , na godišnjici donošenja Promemorije Hrvata Travnika, vrlo bitna a bilo bi vrlo važno i značajno da mi do druge godišnjice potpisivanja Promemorije napravimo važne korake i damo im političku snagu, kako jedno načelo, recimo za Mostar, mora vrijediti i u Travniku i na cijelom  prostoru Bosne i Hercegovine. Ne smije biti licemjerja, a to licemjerje posebno osjećaju Mostarci, jer se Odluka Ustavnog suda o Mostaru ne provodi a donesena je  prije devet godina. S druge strane, svjedočili smo velikim pritiscima određenih politika, medija, bošnjačke javnosti… da se, recimo, po cijenu tko zna čega sve, provede odluka Ustavnog suda o  9. siječnju, Danu Republike Srpske. Tolika licemjernost, različiti kriteriji… bole, frustriraju i svim silama se moramo boriti protiv njih“, kazao u srijedu u Vitezu, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar, Damir Džeba.

Prethodni članakRagbijaši Partizana uvjerljivi u Vitezu
Sljedeći članakSlužbeno: Milan kupljen za 740 milijuna eura