Džaferović: U SBŽ zbog pandemije oko 2.300 manje zaposlenih

Predsjedajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je da Vlada Srednjobosanske županije, Krizni štab i medicinski radnici vrijedno rade te da su učinili sve što mogu kako bi borba protiv pandemije u ovom dijelu BiH bila što uspješnija i kako bi šteta po ekonomiju bila što manja.

To je kazao novinarima nakon sastanka s predstavnicima Vlade i Kriznog stožera Srednjobosanske županije te rukovoditeljima ključnih medicinskih ustanova u županiji s kojima je razgovarao o borbi protiv pandemije koronavirusa i borbi za očuvanje ekonomije.

Istaknuo je da prije početka pandemije u ovom kantonu nije postojao niti jedan medicinski kapacitet koji bi bio osposobljen za liječenje zaraznih bolesti, ali da su uspjeli da osposobe značajne medicinske kapacitete, te da danas imaju 105 kreveta za potrebe liječenja bolesnika, još 100 u rezervi te još 1.000 u daljnjoj rezervi.

Naglasio je da su uradili sve što su mogli te da su dali sredstva da se odmah nabavi oprema, tako da je zdravstveni sektor u SBŽ na najbolji mogući način, imajući u vidu uvjete, odgovorio na izazove pandemije.

Džaferović je istaknuo da je u SBŽ zaraženo 27 osoba, te da su zdravstveni radnici dobro uradili svoj dio posla.

Kada je u pitanju ekonomija, kao direktna posljedica ekonomske krize izazvane pandemijom i mjerama koje je donio Federalni stožer koji upravlja krizom, onemogućen je rad za 8.100 subjekata, naglasio je Džaferović te dodao da je manje zaposlenih danas nego prije pandemije za oko 2.300 radnika.

Naglasio je da Vlada SBŽ poduzima sve mjere kako bi se tim ljudima pomoglo te da su uradili sve što je s njihove strane moguće.

Džaferović je naglasio da Vlada SBŽ očekuje bolju koordinaciju između tog nivoa vlasti s federalnim i državnim, i u pogledu borbe protiv pandemije i u zdravstvenom i u ekonomskom aspektu.

Zbog izostanka adekvatne koordinacije, 23 osobe danas se nalaze na području ovog kantona koja su ušla u BiH preko graničnih prijelaza u Republici Srpskoj, i vlasti ne znaju gdje se te osobe nalaze, a postoji strah da te osobe mogu biti prenosioci zaraze, istakao je Džaferović.

Naglasio je da očekuju i brže donošenje ekonomskih mjera s državnog i federalnog nivoa.

Njima je daleko čekati 28. travanj kada je zakazana sjednica Parlamenta Federacije BiH i stvari se moraju promptno rješavati, kazao je Džaferović.

Izrazio je zadovoljstvo radom Vlade SBŽ i medicinske struke te dodao da će isticati zahtjeve te vlade da se što brže djeluje kada je u pitanju zaštita ekonomije.