Dvostruka zaštita na Googleu

GkeyGubitak lozinke nije nepoznat događaj korisnicima online računa, pogotovo u situacijama u kojima se koristimo javnim računalima koja su možda zaražena nekakvim keyloggerom ili pamte unesene lozinke. Od korištenja mnogih usluga koje bi nam dobro došle u pokretu, često odustanemo jer se bojimo prijavljivati na servise s tuđih ili javnih računala.

 

Google je problem riješio vrlo jednostavno: osim lozinke, prilikom prijave na Google korisnički račun, sustav će vas tražiti i poseban sigurnosni kod koji će vam Google poslati u SMS poruci. Ovaj sustav verifikacije do sada nije bio dostupan u Hrvatskoj, a sada možete podesiti sigurnosne postavke i krenuti s novim načinom prijava. U slučaju mobilnih telefona i ostalih aplikacija koje pristupaju Google računima, Google vam generira posebnu lozinku, koja se zatim pamti pojedinačno po aplikaciji.
U sustav možete dodati više mobilnih brojeva za SMS ili poziv u kojem će vam Google javiti sigurnosni kod, a za svaki slučaj, od Googlea ćete prilikom registracije dobiti i listu deset jednokratnih sigurnosnih kodova koje možete iskoristiti u slučaju nedostupnosti svih telefona koje ste prijavili.

bug.hr