Dvije vrhunske predstave na otvaranju 2. Dana hrvatskog kazališta u BiH

Nakon što su u subotu navečer predstavom „Maturanti“ Satiričkog teatra mladih iz Slavonskog Broda u Vitezu otvoreni drugi uzastopni Dani hrvatskog kazališta u Bosni i Hercegovini, ljubitelji kazališta u Vitezu, ali i iz susjednih općina u Lašvanskoj dolini, samo dan kasnije, u nedjelju uvečer, imali su priliku pogledati i uživati u  predstavi „Kraljica Bosne“, kazališnog teatra Franjevačke teologije iz Sarajeva. 

Predstavu je režirala i ujedno vrhunski odglumila Bosansku kraljicu Katarinu Vukčić – Kotromanović, Novobiljanka, diplomirana kazališna redateljica s iskustvom rada i djelovanja i u Gradskom kazalištu mladih u Vitezu, dok glumački ansambl čine studenti Franjevačke teologije u Sarajevu i studentice teologije: Fra Silvio Zlaqtarević, fra Mislav Jozić, fra Oliver Livančić, Ana Jukić, Gabrijela Tominac, fra Blaž Protuđer, fra Josip Jazvić, fra Antonio Baketarić, fra Mijo Ljubos, fra Marko Čuturić, fra Nikola Matošević, fra Vincent Viki Kajtazi.

Predstava Kraljica Bosne  na vrlo emotivan način govori o padu srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva, a središnji lik ove zanimljive i potresne povijesne priče je posljednja kraljica Bosne Katarina Kotromanović. Ona je tragični lik žene koja je izgubila muža, domovinu i djecu. Ali kraljica nikada nije izgubila veliku ljubav za svoju domovinu Bosnu i svoj narod u njoj. Kroz predstavu prati se Katarina od njene mladosti pa do smrti u izbjeglištvu u Rimu.

Usprkos činjenici što se radnja događa  u petnaestom stoljeću, ona je i sada vrlo aktualna, te izvrsno komunicira (i asocira) sa sadašnjom političkom i društvenom scenom u Bosni i Hercegovini i u Europi – masovno iseljavanje stanovništva aktualna je bolna točka, ili bi trebala biti, svih relevantnih struktura, pa i bosanskohercegovačkog puka, prije svega hrvatskog. Iako predstava završava tragično, uz nemogućnost povratka u svoju Bosnu i na kraju kraljičinom smrću, ona, ipak, gledateljima daje veliku nadu i budi, ponekad nepravedno zatomljenu, ljubav za rodnu grudu, za Bosnu i Hercegovinu.

Dvorana Hrvatskog doma u Vitezu ili, kako se sve češće zove, Kazališna dvorana, bila je prepuna, gledatelji oduševljeni- scenom, kostimografijom, glazbom, glumom…, a prije svega tematikom koja, iako stara  i više od pet vjekova, korespondira i gledateljstvo nepogrešivo asocira na sadašnja i nedavno protekla vremena. A sve to gledatelji su nagradili burnim i dugotrajnim pljeskom koji je trajao više minuta i prelazio je u ovacije.

No, nekorektno bi bilo, kada u ovom tekstu spominjemo i predstavu „Maturanti“ kojom su otvoreni 2. Dani hrvatskog kazališta u BiH, ne reći da se također radi o vrhunskoj predstavi, neki kažu jednoj od najboljih predstava kazališnog amaterizma u Hrvatskoj. A to, uostalom, potvrđuje i uspjeh ovoga ansambla i ove predstave na 57. Festivalu kazališnih amatera nedavno održanog u Vodicama. Naime, predstava „Maturanti“ Satiričkog kazališta iz Slavonskog Broda,  na ovom Festivalu doživjela je veliki uspjeh, prvom nagradom za najbolju režiju koju je dobio Silvio Stilinović, dok je Vanja Čiča osvojila nagradu za najbolju glumicu Festivala. Uz to Anamarija Jazvić nominirana je u kategoriji za najbolju sporednu glumačku ulogu. Uz ove dvije mlade glumice u predstavi „Maturanti“ vrlo uspješno igraju i Lorenco Tolić i Andrija Krištof.

Prethodni članakHrvati iz BiH mogu izvaditi hrvatsku osobnu preko interneta
Sljedeći članakObavijest vozačima o velikom broju hodočasnika u Srednjoj Bosni!