Dvije slike Viteza: Vitez u očima građana

gradskajezgraKada se u BiH spomene Vitez onda to, odmah asocira na razvijenu općinu, na njezino uspješno gospodarstvo, na trgovački centar FIS, na poslovnu zonu – Poslovni centar PC 96., na veliki broj uposlenih, na uspješnu, u BiH među najuspješnijim općinama u poratnom razdoblju.

Međutim, to je jedna lijepa slika Viteza, koja se vidi sa strane, koju vide došljaci, kupci, poslovni ljudi, političari…! Na tu sliku Viteza ponosni su njegovi građani, no oni, na njihovu žalost, svakodnevno žive i drugi i drugačiji Vitez, onaj koji im život zagorčava, neshvatljivim i neprihvatljivim problemima. Na žalost, nemoćni su tu nešto kvalitetno promijeniti, a živjeti se mora.

Vitez već petnaest godina nema centralno grijanje i tko zna kada će, i hoće li, ga ponovo imati. A imali su ga prije 35 godina, i među prvima u BiH u poslije ratnom periodu, već početkom 1995. godine. U međuvremenu sve je uništeno, opljačkanu u Poslovnom sustavu „Vitezit”, odakle se grad grijao i sada je, već odavno, gradsko središte odlagalište, rezalište, cjepalište, skladište (gdje tko stigne, gdje tko može…) ogrjevnog drveta, (pre)skupog, ne računajući dugoročno cijenu neselektivne sječe, sječom uništavanje izvorišta pitke vode…!

U gradskom središtu zjapi praznih, četrdeset-pedeset nekorišteni ali i prljavi i neodržavanih poslovnih prostora te desetine „stračara” privremeno (?) postavljenih montažnih objekata, čije „privremeno” traje li, traje i nitko ni prstom da mrdne. Neki od tih objekata se godinama ne koriste ali ostaju i opstaju i gradu i građanima daju i ostavljaju onu drugu ružnu sliku, na koju želimo i pokušavamo ukazati, mada toi baš i nije jednostavno niti „bezopasno” za dopisnika iz maloga mjesta kakav je Vitez. A s druge strane, pak, glas naroda se mora čuti!.
Već godinama odvoz smeća i drugog komunalnog otpada u ovom nekada lijepom i urednom gradiću nije sustavno riješen. Građani, njih veliki broj, ne plaća odvoz smeća, iz sela i prigradskih naselja smeće se „odlaže” na divlje deponije, a oni „svjesniji i savjesniji” dovoze ga u gradsko središte i odlažu u uvijek (pre)pune kontejnere koji se neredovito prazne. A općinske strukture vlasti nikako da nađu, ako uopće i traže, kako disciplinirati, natjerati građane na plaćanje odvoza smeća. Proteklih dana ovaj se problem dodatno povećao jer građani Velikog Mošunja blokiraju odlagalište smeća na privremenom odlagalištu jer im nisu ispunjena neka obećanja vezana za neke infrastrukturne zahvate u njihovom naselju.
U onaj „drugi i drugačiji” Vitez koji žive njegovi građani svakako je i Gradska tržnica koja bi mogla biti ogledni primjer kakva tržnica i njezina lokacija ne bi smjeli biti. Tržnica je ruglo grada između stambenih zgrada, Doma zdravlja, Dječjeg vrtića, Gradske sportske dvorane…!. No, vrijedi reći i podsjetiti da je Vitez, prije više od 50 godina, imao lijepu suvremenu tržnicu koja je mogla (i bila je) ogledni primjer, kakav „trbuh” svakoga grada treba biti i izgledati.

Kada je Gradska tržnica oprana, kada su oprane gradske prometnice, teško se i sjetiti, a što i nije čudo kada se zna da građani Viteza nemaju ni dovoljno pitke vode, trpe stalne redukcije i svakodnevna višesatna potpuna isključenja. Već više od mjesec dana zbog toga, svake srijede, ispred zgrade općine građani prosvjeduju, a nitko da im se obrati s nekoliko bilo kakvih, ako već nema ohrabrujućih i obećavajućih riječi. Kako, tko i zašto bi netko s njima razgovarao, kada su oni, prosvjednici, koji to čine uporno, ali civilizacijski, nikoga ne vrijeđajući i ne napadajući…, za predsjednik Općinskog vijeća, Tomislava Bošnjaka Matića „ulica”, a on s ulicom ne želi i neće razgovarati. Uz to, upozorio je potpisnika ovih redaka da njegovo ime („Tko si ti da moje ime spominješ i o mom radu govoriš”) više ne smijem spominjati. U protivnom…, spominjao je i neke druge mjere i korake koje će poduzeti. A razjario ga je dio teksta objavljen 29. kolovoza, vezano za prosvjede građana ispred zgrade Općine u kojemu stoji: „Zar se građanima, uglavnom hrvatske nacionalnosti (?), kada to nije želio i neće učiniti načelnik općine bošnjačke nacionalnosti, nije moga obratiti predsjednik OV, Hrvat, Tomislav Bošnjak Matić, direktor JKP Vitkom, Hrvat, Dragan Stojak, ili pak netko od istaknutih dužnosnika jednog ili drugog HDZ-a koji u Vitezu vladaju (?) od početka 90.-tih. Mogli su, naravno i morali, ali ipak nisu. Zašto? Odgovor se traži, čeka, ali strpljenja je sve manje”

I odgovor je stigao od vrlog političara, člana HDZ-a BiH i aktualnog predsjednika Općinskog vijeća. On s „ulicom” neće imati nikakvog posla. Sve do naredne izborne kampanje kada će mu glasovi „ulice”, kao i do sada, biti kruh nasušni.

V.L. / Z. Čilić

Gradskajezgra1

 

Uzdjecjeigraliste

Trznica-ruglograda

Odlagalistaiskladista

Lagerovanjeusredistugrada