DVD Vitez – podsjeća na obavezu redovitog servisa PP aparata

Požar kao pojava nikada ne dolazi najavljen. U svim slučajevima to je situacija za koju ili jesmo ili nismo spremni. Bilo da je riječ o vašem domu ili kompaniji morate znati nekoliko činjenica kako da se nosite sa tom neprilikom kada do nje dođe.

1. Kupite vatrogasni aparat

Esencijalna stvar u postupku gašenja požara jeste da imate vatrogasni aparat pri ruci. Bilo da je riječ o vašem domu, kompaniji ili ličnom automobilu. Danas na tržištu možete naći mnogo vrsta vatrogasnih aparata i važno je da znate karakteristike koje svaki od aparata posjeduje. U Bosni i Hercegovini je najčešće u upotrebi vatrogasni aparat tipa “S” kao i CO2 vatrogasni aparati.

2. Obučite se kako ispravno da rukujete vatrogasnim aparatom

Jednom kada ste kupili vatrogasni aparat željećete da znate kako isti i da upotrijebite. Sasvim sigurno da ne želite izaći iz radnje sa aparatom a da se pri tome pitate šta da uradim ako dođe do požara. U svim ovlaštenim servisima i trgovinama koje prodaju aprate dobićete i upustvo kako da ispravno upotrijebite vatrogasni aparat što i nije slučaj kada to kupite u supermarketima ili drugim prodavnicama. U ovlaštenim servisima možete uvijek tražiti i da isprobate vatrogasni aparat te ćete na taj način steći najbolju i najadekvatniju obuku rukovanja vatrogasnim aparatom.

3. Servis vatrogasnih aparata

Budući da ste ranije kupili vatrogasni aparat i naučili kako da ga koristite vi ste već odradili veliki dio kada je u pitanju zaštita od požara. Sljedeća stvar koja vam je bitna jeste da taj isti aparat postavite na mjesto koje će vam uvijek biti dostupan u slučaju potrebe. Kada ste kupili vatrogasni aparat koji posjeduje EN3 normu prilično ste sigurni da će taj isti aparat biti funkcionalan sljedećih 20 godina bez obzira da li se aktivirao ili ne.

Ukoliko ste u kategoriji osoba kojima zakon nalaže servis protivpožarnih aparata onda to morate uraditi u ovlaštenim servisima. Međutim preporuka je da periodično pogledate stanje vatrogasnog aparata.

Pravilno održavanje/servisiranje vatrogasnih aparata ključno je za njihovu ispravnost i funkcionalnost prilikom upotrebe.

Posjetite nas u našem servisu u ulici Stjepana Radića br. 1.Vitez

Za sve informacije stojimo vam rado na usluzi na tel. br. 030 / 714 – 123- poručili su Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vitez.