DVD Stari Vitez: Upozorenje građanima općine Vitez u slučaju požara na otvorenom prostoru

Dolaskom proljeća i lijepih dana te budući da su već započeli radovi na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, te spaljivanja korova, suhe trave i ostalog niskog rastinja, a imajući u vidu, da su u posljednje vrijeme, kao i u prethodnim godinama evidentirani brojni požari na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama koji su izazvali velike materijalne štete, Dobrovoljno vatrogasno društvo “Stari Vitez” iz Viteza upozorava građane da je zabranjeno bilo kakvo loženje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stanbenih naselja, vodova dalekovoda i sl.

Posebno podsjećamo da su lica koja izvrše spaljivanje korova ili loženje vatre na otvorenom prostoru dužna mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti pogasiti, da je zabranjeno spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću, kao i da su,više vlasnika odnosno korisnika zemljišta koji organizirano vrše spaljivanje na većoj poljoprivrednoj površini, dužni o tome obavijestiti vatrogasce.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na tel. broj 123, ili policiju na tel. broj 122.

Napominjemo građanima da su u skladu sa Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine predviđene sankcije kazne zatvora i novčane kazne u slučajevima kada usljed spaljivanja nastane požar koji ima za posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote- stoji u priopćenju DVD Stari Vitez.