Dvanaest umjetnina Stipe Zoroje Hrvatskoj bolnici “Dr. fra Mato Nikolić” Nova Bila

„Kulturni četvrtak“ kako ga zovu članovi HKD Napredak, podružnica Vitez, kulturni događaj koji organiziraju svakog četvrtka u svom Domu, ovaj put je bio vrhunski kulturni ugođaj, likovna izložba pedesetak djela uglednog livanjskog umjetnika, Stipe Zoroje.

Da likovna izložba može biti i više od kulturnog ugođaja pobrinuo se Zoroja koji je na ovoj izložbi, pred brojnim i uglednim auditorijem, pred ljubiteljima likovne umjetnosti i poštovatelja djela ovoga umjetnika, Hrvatskoj bolnici „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj, poklonio je 12 svojih radova iz ciklusa „Materinstvo“ te od okupljenih  zaslužio burni i dugotrajni pljesak.

„Koja je moja poveznica, nas Livnjaka, mojih kolega umjetnika, s bolnicom u Novoj Biloj, pitate me? Prije svega bolnica u Novoj Biloj, ratna Franjevačka u crkvi Svetoga Duha, simbol je patnje, stradanja, borbe za svoju rodnu grudu, upornosti i žilavosti naših sunarodnjaka u Lašvanskoj dolini. I mi Livnjaci se divimo tom junaštvu, borbi za ostanak i opstanak u rodnom kraju i franjevcima koji su u tom teškom vremenu bili uz svoj puk i vukli pažnje i poštovanja vrijedne poteze. Neposredno iza rata skupina nas Livnjaka, likovnih umjetnika došli smo u Novu Bilu na poziv i u organizaciji pokojnog, legendarnog fra Franje Grebenara Grebe,, tajnika Ratne Franjevačke bolnice,  nekoliko dana smo radili na livadi gdje je danas lijepa i suvremena Hrvatska bolnica „Dr. fra Mato Nikolić“, dar Republike Hrvatske Hrvatima ovoga kraja, a veći dio svojih radova darovali smo crkvi-bolnici. Druga velika poveznica je naš Livnjak, akademski slikar Vlado Marijanović koji je živio, radio, umro u Vitezu, gdje mu je i vječno počivalište. A on je, mnogima od nas, kao i pokojni Gabrijel Jurkić, bio učitelj, uzor… Da dalje ne nabrajam, naravno, ima još poveznica, a dodat ću, mi Livnjaci umjetnici, evo sa mnom u Vitez doputovao je i moj kolega, moj i vaš  prijatelj, Jure Semren, volimo ovdašnje ljude, tu se uvijek lijepo osjećamo…,umjetnici su plemeniti ljudi, dobra srca…, a darovanjem 12 svojih djela htio sam i ja, na taj skromni i simbolički način, to  potvrditi“, kazao je Stipe Zoroja.

O likovnim djelima Stipe Zoroje, o njegovom bogatom i zanimljivom likovnom opusu, vrlo pohvalno su govorili istaknuti viteški kulturni djelatnici, članovi HKD Napredak, podružnica Vitez, Anto Zirdum i Željko Kocaj. Pokrovitelj ovog vrhunskog kulturnog ugođaja bio je viteški gospodarstvenik, Vlatko Grabovac, inače veliki ljubitelj likovne umjetnosti i uporni likovni kolekcionar. U ime Hrvatske bolnice „Dr, fra Mato Nikolić“, umjetniku  i darovatelju Stipi Zoroji, zahvalio je dr. Mladen Čuturić.

Prethodni članakJuniori Ragbi liga kluba FIS Vitez danas igraju protiv reprezentacije Beograda
Sljedeći članakEinhell BiH d.o.o. Vitez raspisao natječaj za asistenta direktora za komercijalne poslove