Dvadestedruga godišnjica progona Hrvata Travnika

Svetom misom zadušnicom uz spomen-obilježje na prijevoju Ovnak, na granici travničke i zeničke općine, u travničkoj župi Brajkovići, u ponedjeljak je svečano i dostojanstveno, obilježena dvadesetdruga godišnjica stradanja Hrvata Travnika, najvećeg u njegovoj povijesti.

Naime, 8. lipnja 1993. godine, iznenada, brojčano i naoružanjem nadmoćnije postrojbe Armije BiH, potpomognute većim brojem mudžahedina , napale su postrojbe HVO-a dotadašnjeg saveznika u borbi protiv srpskog agresora i u slijedećih nekoliko dana potisnuli ih na plato Vlašića (pod nadzorom srpskih formacija i tzv. JNA) i u Lašvansku dolinu gdje je već od 16. travnja bjesnio hrvatsko-bošnjački rat.

Samo tog tragičnog dana ubijeno je i poginulo 137 hrvatskih branitelja, zarobljenika i civila. Do kraja rata ukupno je ubijeno ili je poginulo 427 branitelja i 124 hrvatska civila s područja općine Travnik. A tog tragičnog 8. lipnja i idućih nekoliko dana prognano je blizu dvadeset (od ukupno 26 tisuća koliko ih je bilo u ovoj općini po popisu stanovništva iz 1991. god), a njihovi domovi i gospodarski objekti su opljačkani i i najvećoj mjeri uništeni. A o kakvoj se represiji i zulumu radilo ilustrira i činjenica da su Hrvati, i vojnici i civili,, pred najezdom dotadašnjeg ratnog saveznika bježali Srbima na Vlašić protiv kojih su se do tada zajednički borili.

Misu na prijevoju Ovnak u župi Brajkovići, u spomen na 128 poginulih, ubijenih i nestalih župljana, uz koncelebraciju novobiljanskog vikara Darija Udovičića, predvodio je župnik fa Leon Pendić. Sada u ovoj župi živi nešto manje od 400 župljana a prije rata ih je živjelo više od 5.600.

Tih dana u žestokim napadima na postrojbe HVO-a, na sva hrvatska naselja u općini Travnik počinjeni su i brojni zločini, formirani su logori, a najstravičniji dogodio se na mjestu Bikoši, iznad hrvatskog sela Maljie, u župi Guča Gora. Na tom mjestu pripadnici A BiH i mudžahedini strijeljali su 37 zarobljenih i ranjenih pripadnika travničkog HVO-a i civila iz susjedne župe Brajkovići. Za tijelima 19 strijeljanih još uvijek se traga, a za ovaj stravični zločin i brojne druge počinjene nad Hrvatima Travnika još nitko nije odgovarao. A zločini su brojni i strašni!

Na Bikošima, uz podignuto spomen-obilježje slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio gučogorski gvardijan, podrijetlom iz ove župe, fra Drago Pranješ Čarli.

Uz spomen-obilježja na Ovnaku i Bikošima rodbina, prijatelji, novobiljanski osnovci, predstavnici stradalničkih udruga iz Zence, predstavnici općinskih i županijskih udruga te dužnosnici općinskih, županijskih i federalnih struktura vlasti na čelu s predsjednikom srednjobosanskog županijskog Sabora, Josipom Kvasinom, ministrom u županijskoj vladi, Nikolom Grubešićem, predstavnici OS Bih, koje je predvodio general Tomislav Kolenda, također podrijetlom iz travničke općine, te predsjednikom Federacije BiH, Marinkom Čavarom položili su cvijeće i upalili svijeće.

Za sve poginule, ubijene i nestale Hrvate iz općine Travnik, koncelebrirana sveta misa slavljena je u kasnim popodnevnim satima i na travničkom ratnom groblju Prahulje, gdje je i pokopan najveći broj stradalih Hrvata Travnika. Svetu misu je predvodio novobiljanski župnik, fra Slavko Petrušić.

Prethodni članakPapa Franjo: O Sarajevu, Bosni i Hercegovini, utiscima…
Sljedeći članakSkupština SBŽ danas potvrđuje novu Vladu?