Dvadesettreća godišnjica osnivanja brigade Frankopan

Svečano, skromno i dostojanstveno proteklog je vikenda u Novoj Biloj u općini Travnik obilježena dvadesettreća  godišnjica osnivanja brigade HVO-a „Frankopan“, čiji su pripadnici uglavnom bili s područja tri istočne travničke župe, Guča Gora, Brajkovići i Nova Bila. U Travniku je nešto ranije bila osnovana brigada HVO-a „Travnička“ čiji su pripadnici, do osnivanja brigade „Frankopan“  bili s područja cijele općine.

Prvi, ujedno i ratni zapovjednik brigade „Frankopan“ bio je general Ilija Nakić, a kroz brigadu je prošlo više od 1900 travničkih Hrvata. Brojčano najjača, brigada je bila sredinom 1993. godine s oko 1450 boraca, a tijekom rata život je izgubio veliki broj pripadnika brigade, 623 su ranjena, a 30 ih je ostalo s visokim postotkom trajnog invaliditeta. Još uvijek se vode nestalim dvadeset petorica pripadnika brigade, a postrojbe „Frankopana“ tijekom rata borili su se na  području Lašvanske doline, na  jajačkoj, kupreškoj… bojišnici.

Tijekom rata iz ove brigade regrutirani su  hrabri mladići u PPN-ove i Vojnu policiju, a od ožujka 1994. znatan broj ih je pristupio novoosnovanoj profesionalnoj 3. Gradijskoj motoriziranoj brigadi „Jastrebovi“, koju je zapovjedno vodio ratni zapovjednik „Frankopan“ brigade, general Ilija Nakić, a ratovali su na kupreškoj i livanjskoj bojišnici, u oslobađanju Jajca, Mrkonjić Grada…

Na području odgovornosti ove brigade vodile su se teške, za obranu Lašvanske doline i presudne borbe s postrojbama Armije BiH u čijim se redovima borila i zloglasna postrojba „El mudžahid“ iz sastava 7. Muslimanske brigade, 3. Korpusa Armije BiH. Na tom području postrojbe Armije BiH   počinili su i strašne zločine u Miletićimna, Maljinama, Podovima, Orašcu…a hrvatsko stanovništvo župa Guča Gora i Brajkovići, njih više od 8 tisuća su opljačkali i prognali.

U povodu 23. godišnjice osnivanja brigade „Frankopan“ četrdesetak njezinih istaknuti pripadnika, zapovjednika i vojnika,  pohodili su  kotu  Hrašće, u narodu zvanom „Pješćara“, gdje su početkom lipnja 1993. godine vođene presudne bitke za obranu Lašvanske doline. Uz podignuto spomen-obilježje pripadnici brigade položili su cvijeće, upali svijeće i molili se za duše poginulih, ubijenih i nestalih svojih prijatelja i suboraca. Predvodio ih je ratni zapovjednik brigade „Frankopan“, general Ilija Nakić i njegov pomoćnik, Franjo Lujanović, zapovjednici bojni, Marinko Matošević i Srećo Čuturić. Skupa s njima bili su i  ratni zapovjednici zeničke brigade HVO-a „Jure Francetić,  i busovačke „Nikola Šubić Zrinjski“, pukovnik Željko Ljubanić i brigadir Duško Grubešić, te predsjednik  srednjobosanske Udruge UNROHVO, Josip Stojak Mungos.