Dvadesetsedma godišnjica osnivanja PPN Vitezovi

Skromno i svečano preživjeli pripadnici Postrojbe za posebne namjene (PPN) „Vitezovi“ u subotu se obilježili dvadesetsedmu godišnjicu osnivana.  Za sve poginule pripadnike ove postrojbe i sve poginule pripadnike HVO-a čija su sastavnica bila i PPN „Vitezovi“, u župnoj crkvi sv. Mihovila Arkanđela u Ovčarevu slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio mjesni župnik, fra Dario Udovičić. Uz pripadnike postrojbe svetoj misi su bili prisutni i jedan broj ratnih prijatelja i suboraca među kojima su bili predsjednik srednjobosanske Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a, Jozo Stojask – Mungos, brigadir Duško Grubešić i general-bojnik Ilija Nakić.

Nakon svete mise, uz spomen-obilježje u Križanćevu Selu nadomak Viteza, položeno je cvijeće i upaljene su svijeće.Prigodnim riječima okupljenim se  obratio jedan od ratnih zapovjednika „Vitezova“, brigadir, Dragan Vinac., dok je imena poginulih Vitezova pročitao pripadnik ove postrojbe, Josip Buha.

 Cvijeće su položili i svijeću upalili i uz spomen-poprsje svog ratnog zapovjednika,  pukovnika Darka Kraljevića,  postavljeno u središtu grada, ispred Hrvatskog doma.

Ova postrojba, čiji su pripadnici tijekom cijeloga rata uvijek bili gdje je „gorilo i grmjelo“, formirana je sredinom rujna 1992. godine  od pripadnika HOS-a Vitez i  pripadnika HOS-a iz drugih srednjobosanskih mjesta, čiji je također zapovjednik bio  pukovnik Darko Kraljević. Iza sebe su ostavili neizbrisivo duboki trag u obrani srednjobosanskog područja od srpske agresije, a kasnije i u obrani hrvatskog puka s tog područja od  naleta postrojbi Armije BiH u čijim su se redovima borili i mudžahedini, pripadnici postrojbe El mudžahid iz sastava zloglasne 7. muslimanske brigade 3. korpusa Armije BiH, koja je bila pod neposrednim zapovjedništvom Alije Izetbegovića.

Pripadnici PPN „Vitezovi“ bili su aktivni sudionici pobjedničkih akcija 1995. godine kada su od  srpske vojske i tzv. JNA oslobodili zapadne dijelove BiH.

Kroz postrojbu PPN „Vitezovi“ su prošla 222 pripadnika, na ratištima u Vitezu, Jajcu, Travniku, Stocu, Čapljini, Kupresu, Glamoču… zauvijek ih je ostalo više od 30 (34 poginula), a  skoro svi pripadnici ove postrojbe tijekom rata su ranjeni jednom ili više puta, dok su četrdeset četvorica  sa statusom vojnog invalida.