Dvadesetpet godina HDZ u Vitezu

„Već 25 godina HDZ je matica koja vodi svoj narod kroz teška , turbulentna vremena teškog i krvavog rata i također teškog poraća. Sve smo izdržali, zajedno, zbijenih redova, s vjerom u snagu i sposobnost matice koja nas vodi. Sve ono što se događalo i što se, u protekle četiri godine kada se omalovažavao hrvatski narod, poništavanjem njegove izborne volje, a stradalnici Domovinskoga rata proglašavani varalicama, kriminalcima… sada ćemo ispraviti, vratiti dostojanstvo braniteljima i hrvatskom narodu.

Za to smo dobili mandat, snagu i hrvatsko zajedništvo…“, kazao je, uz ostalo, dopredsjednik HDZ-a Bih i aktualni predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara, na svečanosti obilježavanja 25. godišnjice osnivanja HDZ-a u Vitezu.
U prepunoj dvorani Hrvatskog doma u četvrtak poslije podne tim je povodom održana svečana akademija, a prisutni su bili članovi ove stranke, dužnosnici u strukturama vlasti iz ove Općinske organizacije stranke na svim razinama vlasti, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, predstavnici gospodarskog, kulturnog i sportskog života Viteza kao i brojni ugledni gosti.

Uz predsjednika F BiH, Marinka Čavaru, okupljenim su se obratili i predsjednica Zajednice žena „Kraljica Katarina Kosača“ u Vitezu, Katica Čerkez, predsjednik Mladeži, Jakov Križanović koji je podsjetio na brojne i pažnje vrijedne aktivnosti koje vode u svom gradu, te na 380 novih članova u prošloj godini.

O teškom ali i vrlo uspješnom dvadesetpetogodišnjem putu, radu i djelovanju Općinske organizacije HDZ-a , o ratnom i poratnom vremenu, o mnogim vrijednim uspjesima ali i posrtajima (gubljenje na proteklim lokalnim izborima načelničke pozicije, manji broj vijećnika u Općinskom vijeću…), govorio je predsjednik Općinske organizacije HDZ-a BiH i zastupnik u Parlamentu Federacije , Boris Marjanović.

Lijepim riječima zahvale za sve ono što je HDZ u Vitezu učinio za svoj hrvatski narod, ali i za druge građane ove općine, za snažnu podršku koju ova stranka ima iz godine u godinu u ovome gradu na lokalnim i općim izborima, obratila se Lidija Bradara, predsjednica Ž.O HDZ-a BiH i predsjedateljica Doma naroda Parlamentarne skupštine Federacije BiH. Osvrćući se na problem formiranja srednjobosanske županijske Vlade Lidija Brdara je kazala: „Mi (HDZ BiH op.a.) nismo problem niti kočničari. Strpljivo čekamo da se bošnjačke stranke (SDA i DF op.a.) dogovore o podjeli resora, a mi znamo što nama pripada i to ne damo“., kazala je i doživjela burni pljesak.

Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH, Nikola Lovrinović je govorio o teškom puti kojim je hrvatski narod prolazio u proteklom vremenu. Neke dijelove tog vremena, vrijeme „vladavine“ Bosnom i Hercegovinom visokih predstavnika Ešdauna i Petrića nazvao je „potpom“ hrvatskih prava i interesa.Kazao je kako se ništa, ni dobro ni loše ne smije zaboraviti, nego uvijek, iz svake situacije izvlačiti pouke. Naglasio je Lovrinović, također, kako su na prošlim općim izborima zaustavljeni neki negativni trendovi, postignuti su dobri izborni rezultati koje sada treba, kroz strukture vlasti i materijalizirati promjenama Ustava, uvođenjem Trećeg TV kanala na hrvatskom jeziku…

Ovom lijepom i svečanom događaju kulturni pečat dali su Mješoviti pjevački ansambl „Viteški akordi“, Orkestar harmonika HKD Napredak u Vitezu, KUD Topala i Izvorna pjevačka skupina „Krčevine“ a svemu je prethodila kratka molitva, polaganje cvijeća i paljenje svijeća uz Spomen sobu 653 poginula, ubijena i nestala Vitežanina u Domovinskome ratu.