Dvadesetdruga godišnjica zločina na Galici

Prvi veliki zločin srpskih paravojnih snaga u proteklom ratu nad Hrvatima u srednjoj Bosni dogodio se 15. svibnja 1992. godine na platou Vlašića, na području Galice. Tada su srpske paravojne snage zarobile, mučile i okrutno ubile četrnaestoricu pripadnika travničkog HVO-a (Zoran Domić, Perica Lukić, Luka Babić, Mato Babić, Slavko Babić, Slavko Meljančić, Tadija Marjanović, Slavko Pendeš, Slavko Didak, Ivo Stojak, Dragan Rimac, Mirko Rimac, Ivo Martinović i Stipo Jerkić).

Na mjestu zločina srpskih paravojnih snaga na Galici, podignuto je spomen-obilježje žrtvama ovoga zločina i svake godine 15. svibnja tu se slavi sveta misa zadušnica i odaje dužna počast u bijenim Travničanima. No, ovaj put, na dvadesetdrugu godišnjicu zločina, zbog vremenskih neprilika, vjetra i snijega čija je visina na Galici dosegnula 25 centimetara, sveta misa zadušnica  za četrnaestoricu ubijenih pripadnika HVO-a Travnika, slavljena je u župnoj crkvi sv. Mihovila Arkanđela u Ovčarevu, kojoj područje Galice i pipada.

Uz koncelebraciju gučogorskog gvardijana fra Drage Pranješa i vlč. Željka Martića, profesora u KŠC „Petar Barbarić“ u Travniku, predvodio je mjesni župnik, fra Marinko Didak

Svetoj misi zadušnici, uz rodbinu i prijatelje, prisutni su bili, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata koje je predvodio predsjednik županijeske Udruge dragovoljaca i veterana, Drago Smoljo,  ratni zapovjednici HVO-a na srednjobosanskom području, brigadiri Dragan Vinac i Duško Grubešić i general- bojnik, Ilija Nakić. Svetoj misi prisutni su bili i predstavnici Oružanih snaga BiH, koje je predvodio brigadni general, Travničanin, Tomislav Kolenda, te predstavnici HDZ-a 1990. na čelu s predsjednikom Ž.O., Antom Bilićem, te visoko izaslanstvo HDZ-a BiH, na čelu Lidijom Bradarom i Nikolom Lovrinovićem.

Prije svete mise svi su oni,  uz spomen-obilježje podignuto u dvorištu župne crkve u znak sjećanja na četrdeset poginulih i ubijenih pripadnika HVO-a i hrvatskih civila župe Ovčarevo, položili svježe cvijeće i upalili svijeće,  klanjajući se s dubokim poštovanjem sjenama  četrnaestorice pripadnika travničkog

Z. Čilić