Dvadesetdruga godišnjica bitke za kotu Hrašče

Prema procjenama vojnih analitičara, bitka za Novu Bilu, a time i za cijelu Lašvansku dolinu u proteklom ratu između Armije BiH i HVO-a, vođena je na koti Hrašče, u narodu poznatijoj pod nazivom Pješčara.

Najžešća bitka vođena je 12. lipnja prije dvadeset i dvije godine, četiri dana nakon što su snage Armije BiH iznenada napale postrojbe HVO-a i hrvatska naselja u općini Travnik, dotada svog ratnog saveznika u borbama protiv tzv JNA i srpskih paravojnih snaga. Na ovoj koti koja je tijekom tog dana u više navrata padala pod kontrolu postrojbi Armije BiH, poginula su 22 bojovnika, a više desetaka ih je lakše ili teže ranjeno. Bili su to pripadnici Druge bojne Frankopan brigade HVO-a ali i pripadnici postrojbi za posebne namjene (PPN): „Žuti“, „Tvrtkovci“ i „Vitezovi“.

U obrani tog vrlo važnog strateškog položaja koji dominira velikim dijelom Lašvanske doline, tijekom rata poginulo je ukupno 48 pripadnika HVO-a, a više od stotinu ih je lakše i teže ranjeno. No, kota Hrašče jer obranjena, a time i Nova Bila i hrvatska enklava Lašvanska dolina, 316 dana od daleko brojnijih snaga Armije BiH opkoljena i neprekidno napadana.

U povodu 22. obljetnice ove povijesne bitke, uz spomen-obilježje podignuto na ovoj koti u znak sjećanja na poginule branitelje, slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio vikar franjevačkog samostana u Gučoj Gori, fra Josip Filipović.

Pred početak misnoga slavlja, uz veliki križ na spomen-obilježju, vijence svježega cvijeća položili su i svijeće upalili predstavnici općinskih i županijskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, predstavnici političke i izvršne vlasti Travnika, Srednjobosanske županije i federalnih i državnih struktura vlasti koje su predvodili predsjednik Općinskog vijeća Travnika Niko Grganović, ministar u županijskoj Vladi, Nikola Grubešić i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, Nikola Lovrinović, te predstavnici HDZ-a BiH i HDZ- 1990.

To su učinili i predstavnici Oružanih snaga BiH, ratni zapovjednik Frankopan brigade HVO-a, general bojnik u mirovini, Ilija Nakić, a svetoj misi bio je nazočan i pukovnik u mirovini, ratni vojni invalid, Žarko Andrić Žuti, zapovjednik PPN-a „Žuti“ čiji su pripadnici, odlučno i hrabro branili kotu Hrašče i to platili s krvlju i životima najboljih pripadnika ove postrojbe.