Dvadesetčetvrta godišnjica Zbornog područja Vitez

Nizom prigodnih svečanosti, skromno i dostojanstveno, u subotu je u Vitezu obilježena dvadesetčetvrta godišnjica osnivanja (27. veljače 1992. godine) Zborno područja HVO-a Vitez.

Prema procjenama stručnjaka, povjesničara i vojnih analitičara, osnivanje Zbornog područja Vitez bio je ključan za ostanak i opstanak Hrvata na srednjobosanskom području. A u teškim i krvavim borbama za obranu srednjobosanskog područja i hrvatsku opstojnost u njemu, najprije protiv srpskog agresora, kasnije u krvavom bošnjačko-hrvatskom ratu, sudjelovalo je blizu 30 tisuća pripadnika HVO-a. Čak 2459 ih je poginulo a blizu 6 tisuća ih je ranjeno.

Borili su se pripadnici postrojba Zbornog područja Vitez na području srednje Bosne, ali i na području Stoca, na Kupresu, na Livanjskoj bojišnici, na Vlašiću, u oslobađanju Jajca, Mrkonjič grada, na području Brčkog…
U organizaciji srednjobosanskih dragovoljaca na čelu s predsjednikom Dragom Smoljom svečano je obilježena dvadesetčetvrta godišnjica osnivanje Zbornog područja Vitez. Tim povodom u Vitezu su se okupili prekaljeni ratnici, zapovjednici brigada i samostalnih postrojbi, a sa žaljenjem treba konstatirati da na ovoj svečanosti nije bilo ratnih zapovjednika Zbornog područja Vitez, generala Tihomira Blaškića, Filipa Filipovića i Drage Dragičevića. Zašto nisu došli u organizacijskom odboru nisu znali reći. Pravovremeno su obaviješteni, kazano je.
Svi su oni, skupa s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, s članovima obitelji poginulih i nestalih branitelja, s predstavnicima Oružanih snaga BiH, političkog i kulturnog života Viteza, Srednjobosanske županije, Federacije i BiH, prisustvovali su svetoj misi zadušnici. Prisutni su bili i ratni kirurg u Franjevačkoj bolnici u Novoj Biloj, dr. Vlado Tabak, ravnatelj Dokumentacijskog centra HVO-a, Željko Raguž, ravnatelj Hrvatske kulturne zajednice Herceg – Bosna, Vladimir Šoljić, viskoki dužnosnik HDZ-a BiH, Nikola Lovrinović… Svetu misu u župnoj crkvi sv. Jurja Mučenika u Vitezu predvodio župnik fra Marko Kepić.

Nakon svete mise uz spomen obilježje poginulim braniteljima Viteza, postavljeno ispred zgrade općine, položeno je cvijeće i upaljene su svijeće. To su učinili ratni zapovjednici postrojba ZP Vitez, na čelu s generalom Mariom Bradarom, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata i predstavnici političke, zakonodavne i izvršne vlasti Srednjobosanske županije, Federacije i BiH. Predvodili su ih predsjednik ŽO HDZ-a BiH, Nikola Grubešić, federalna parlamentarna zastupnica Slavica Josipović i predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara. Cvijeće su položili i svijeće upalili i predstavnici Oružanih snaga Bih, koje je predvodio general bojnik Tomislav Kolenda .
U povodu dvadesetčetvrte godišnjice osnivanja ZP Vitez, u amfiteatru Osnovne škole Vitez održana je svečana akademija, a prigodnim riječima i riječima podsjećanje na teško ratno vrijeme u kojemu je utemeljeno ZP Vitez i na važnu ulogu koju je imalo u obrani hrvatskog puka srednje Bosne i BiH, u ime zapovjednog kadra prisutnim je govorio general Mario Bradara. Prigodnim riječima, prije svega čestitarskim, okupljenim su se obratili i Nikola Grubešić i Marinko Čavara.