Dvadeseta godišnjica progona Hrvata

Dok se najviši dužnosnici Srbije i Republike Srpske zgražaju (?) oslobađajućom presudom haškog Tribunala za hrvatske generale, Hrvati obilježavaju tužne godišnjice zločina koje su njihove vojske počinile 18. studenog 1991. u Vukovaru i Škabrnji, te 18. studenog 1992. u travničkim župama Potkraj i Turbe i nekoliko dana kasnije u Jajcu. I zanimljivo je naglasiti, srpski dužnosnici nikada ni spomenuli nisu te zločine a kamoli da su se, uz ispriku i žaljenje poklonili nedužnim hrvatskim žrtvama na tim područjima.

A Hrvati Travnika i cijele Lašvanske doline u nedjelju su, s tužnim sjećanjem, obilježili dvadesetu godišnjicu progona stanovništva ove dvije travničke župe. Naime, s tog su područja srpske paravojne snage i srpski rezervisti potpomognuti postrojbama tzv. JNA 18. studenog 1992. godine prognali hrvatski puk župe Potkraj, njih oko 2.000, i veći dio od 1.500 Hrvata s područja susjedne župe Turbe. Njihova imovina je opljačkana, kuće i gospodarski objekti teško oštećeni, zapaljeni ili srušeni. U tom naletu Srbi su prognali i opljačkali i bošnjačko stanovništvo s tog područja. A Hrvati koji su ostali živjeti u dijelu župe sv. Josipa u Turbetu koji srpske paravojne snage nisu uspjele zauzeti, 8 mjeseci poslije, 8. lipnja 1993. godine prognali su do tada savezničke postrojbe Armije BiH. I sa istim žarom i mržnjom, kao i srbočetničke postrojbe, pripadnici Armije BiH su opljačkali imovinu svojih dotadašnjih ratnih saveznika i susjeda Hrvata, a u stambene objekte uselili prognane svoje sunarodnjake koje su iz drugih dijelova BiH prognali Srbi.

U borbama sa srpskim paravojnim snagama i pripadnicima tzv. JNA, a poslije u krvavom ratu s Bošnjacima, poginulo je ili ubijeno 60 pripadnika HVO-a i hrvatskih civila iz ove dvije župe. Nakon rata povratak Hrvata na njihove opustošene posjede pratile su brojne prepreke, „igre” s donacijama” za obnovu, zastrašivanje, pljačke, skrnavljenje grobalja i sakralnih objekata…, a najviše nepovoljna politička i sigurnosna situacija, pa su tako Hrvati želju za povratkom platili i s tri nedužna života. Naime, 30. 8. 1977. kroz prozor dijelom obnovljene obiteljske kuće, rafalnom pucnjavom u vrijeme večernjeg objeda, ubijeni su Luka Jezerčić (59) i njegov sin Pero (27). Zločin se dogodio u selu Nula, a na isti način, u istom selu, nepuna dva mjeseca kasnije, 26. listopada, ubijen je Ivica Domić (30). Počinitelji ovih zločina ni do danas nisu otkriveni, kao, uostalom, ni drugi zločini počinjeni u poraču nad Hrvatsima Travnika. I u takvom nepovoljnom ozračju, do sada se u ove dvije župe, od predratnih 3.500 Hrvata, vratilo njih manje od 1.000, a povratak je već odavno potpuno stao.

U povodu dvadesete godišnjice progona Hrvata s tog područja, u spomen na poginule branitelje i ubijene civile, u župnoj crkvi sv. Josipa u Turbetu, slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio don Jakov Kajinić. Uz spomen obilježje u Potkraju, uz kratku molitvu koju je predvodio župnik župe sv. Ane, don Vitomir Šošić, predstavnici travničkih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, te prijatelji i suborci poginulih, položili su cvijeće i upalili svijeće. To su učinili i uz spomen-obilježje u Didacima, u župi Turbe.

Zvonimir Čilić / VL