Dvadeset uspješnih godina gospodarske povijesti Viteza

Svečano, na visokoj organizacijskoj i sadržajnoj razini, u subotu je u Vitezu prigodnom akademijom obilježena 20. godišnjica Poslovnog centra – PC 96. Riječ je o Poslovnoj zoni europskih karakteristika, jednoj od najvećih i najuspješnijih u BiH, koja trenutno zapošljava oko 6 tisuća djelatnik.

Akademija je održana u punoj Kongresnoj dvorani Franšiznog centra BiH, a uz gospodarstvenike, svečanosti su bili nazočni i brojni uglednici iz svih oblasti života i rada, dužnosnici struktura vlasti sa svih razina BiH, a predvodili su ih predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara i hrvatski član Predsjedništava BiH, dr. Dragan Čović. Među uvaženim gostima bili su i predstavnici Udruge Hrvata iz BiH, „Prsten“, na čelu s tajnikom Marijanom Biškićem, te dužnosnici Veleposlanstva i Vlade Republike Hrvatske koje su predvodili hrvatski veleposlanik u BiH, Ivan Del Vechio i ministar inozemnih poslova, Miro Kovač.

Domaćin ove svečanosti i vrijednog jubileja bio je ugledni viteški gospodarstvenik i politički dužnosnik Franjo Rajković, idejni začetnik izgradnje Poslovnog centra u Vitezu, koji se okupljenim i obratio prigodnim riječima. Govorio je Rajković o ideji, gradnji,izgradnji, uspjesima…, a li i problemima i preprekama s kojim su se hrabri viteški gospodarstvenici susretali. No, sve su prepreke uspješno savladavali i PC 96 i općinu Vitez doveli do „gospodarskog čuda“, kako se to za ovu Poslovnu zonu i općinu Vitez zna reći. Ukazao je Rajković i na važnu činjenicu kako su vlasnici gospodarskih subjekata odreda Hrvati, a u njima, od prvoga dana, bez ikakvih ograda nalazili su posao i Bošnjaci i pripadnici drugih nacionalnosti. Naglasio je, također, kako su se u općinu Vitez, u poratnom vremenu, bez ijednog ozbiljnijeg incidenta, vratili svi prognani i izbjegli Bošnjaci, a vijećnici bošnjačke nacionalnosti u Općinskom vijeću nikada nisu preglasani, iako su Hrvati sve poratne godine imali većinu u općinskoj vlasti.

„To spominjem i naglašavam jer bi to mogao i trebao biti nukleus buduće moderne, tolerantne i za sve njezine građane ravnopravne i demokratske BiH. Na žalost, to još uvijek nije“, kazao je Rajković.

Čestitarskim riječima i ohrabrujućim porukama okupljenim se obratio ministar Miro Kovač, prenoseći im i pozdrave prvog dopredsjednika i Predsjednika Vlade RH, Karamarka i Oreškovića. Kazao je kako Hrvatska s BiH želi što bolje susjedske i prijateljske odnose, označivši suradnju s BiH za Hrvatsku i prioritetnom. „S tim ciljem vode se razgovori da u skoroj budućnosti imamo redovite zajedničke sastanke Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske. Jer, tako ćemo brže i učinkovitije rješavati sve probleme koji na bilo koji način usporavaju još bolju suradnju naše dvije zemlje“,. Kovač je također kazao kako je Hrvatska sada, a bit će i ubuduće, veliki zagovornik puta BiH ka euroatlanskim integracijama i EU.

„To je i naša obveza koju nam daje i zadaje i Dejtonski mirovni sporazum“, kazao je Kovač. Kazao je također, kako je preduvjet svih tih koraka, ravnopravnost sva tri naroda u BiH i gospodarski iskoraci „ka što je Poslovna zona u Vitezu koja bi morala biti putokaz i drugim sredinama“.

Dr. Dragan Čović uz čestitke vrijednim viteškim gospodarstvenicima koje uspješno predvodi Franjo Rajković, u svom obraćanju se osvrnuo i na same početke formiranja Poslovnog centra u Vitezu, a što je pratio i u tomu na razne načine i s različitih pozicija i sudjelovao. Ocijenio je djelo viteških gospodarstvenika „podvigom bez premca u BiH, kada se na ratnim zgarištima i ledinama, uz velike nevjerice, gradilo i sagradilo bolje sutra za Hrvate ali i za građane drugih nacionalnosti koji žive na ovom području“.

Marijan Biškić, tajnik „Prstena“ uz upućene čestitke domaćinima, najavio je skoro osnivanje podružnice ove Udruge u Vitezu a Gradskom kazalištu mladih (GKM) Vitez Prsten je uručio novčana donacija.
Ovom prilikom najavljeno je i otvaranje Konzulata Republike Hrvatske u Vitezu, što je naišlo na opće odobravanje, a prikazan je i petnaesto minutni dokumentarni film o Poslovnom centru PC – 96.
Ovoj lijepo svečanosti i vrijednom jubileju Poslovnog centra svojim nastupima doprinijele su i glazbenice iz Busovače i Viteza.

Nakon akademije veći broj gostiju iz BiH i iz Republike Hrvatske, na čelu s predsjednikom F BiH, Marinkom Čavarom, ministrom dr. Mirom Kvačem i dr. Draganom Čovićem, uputio se na blagdansku svetu misu koja je u povodu blagdana Sv, Jurja, zaštitnika viteške župe slavljena u dvorištu župne crkve. Uz mjesnog župnika fra Marka Kepića, dekana Travničkog dekanata, don Mate Janjića i još desetak svećenika, svetu misu pred velikim brojem vjernika, predvodio je don Željko Bodružić, profesor na KBF u Zagrebu.