Dvadeset peta godišnjica osnivanja PPN Vitezovi

Križančevo selo

Postrojba za posebne namjene  (PPN) „Vitezovi“ osnovana je u rujnu 1992. godine, a njezini preživjeli pripadnici u subotu 9, rujna poslije podne na svečan i dostojanstven način u Vitezu su obilježili dvadeset petu godišnjicu osnivanja.

Za sve poginule pripadnike ove postrojbe i sve poginule pripadnike HVO-a čija su sastavnica bili i „Vitezovi“, u župnoj crkvi sv. Jurja u Vitezu slavljena je sveta misa zadušnica. Uz pripadnike postrojbe svetoj misi, koju je predvodio viteški župnik fra Velimir Bavrka, prisutni su bili i njihovi gosti, ratni prijatelji i suborci, predvođeni brigadirom Duškom Grubešićem  i predsjednikom Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Herceg – Bosne, pukovnikom, Jozom Stojakom Mungosom.

Uz spomen – poprsje svog legendarnog zapovjednika,pukovnika Darka Kraljevića, postavljenog ispred Hrvatskog doma u Vitezu, te na njegov grob na groblju Krušćica, položili su cvijeće i upalili svijeće. Za sve poginule pripadnike PPN „Vitezovi“, ali i za druge poginule hrvatske branitelje srednje Bosne položili su svijeće i upalili svijeće i na središnjem spomen-obilježju u Križančevu Selu nadomak Viteza, gdje je molitvu opijela također predvodio viteški župnik, fra Velimir Bavrka.

Vrijedi naglasiti da je viteški župnik nakon svete mise zadušnice sve pripadnike PPN „Viteziovi“ i njihove goste prigodno nakratko ugostio i s njima prijateljski razgovarao.

Ova postrojba, čiji su pripadnici u ratu uvijek bili tamo gdje je bilo najteže i najopasnije, gdje je „gorilo“,  formirana je od pripadnika HOS-a Vitez i drugih srednjobosanskih mjesta, čiji je također zapovjednik bio Darko Kraljević. Iza sebe su ostavili neizbrisivo duboki trag u obrani srednjobosanskog područja od srpske agresije, a kasnije i u obrani hrvatskog puka s tog područja od najezde postrojbi Armije BiH u čijim su se redovima borili i mudžahedini, pripadnici postrojbe El mudžahid, iz sastava zloglasne 7. muslimanske brigade 3. korpusa A BiH, koja je bila pod neposrednim zapovjedništvom Alije Izetbegovića.

Pripadnici ove postrojbe bili su i aktivni sudionici pobjedničkih akcija i 1995. godine kada se od srpskih paravojnih snaga i tzv, JNA oslobađali zapadni dijelovi BiH.

Kroz postrojbu su prošla 222 pripadnika, na ratištima Viteza, Jajca, Travnika, Stoca, Čapljine, Kupres, Glamoča… zauvijek ih  je ostalo više od 50, a svi njezini pripadnici tijekom rata lakše ili teže su ranjavani jednom ili više puta.