Dvadeset mjesta čeka nove šefove u institucijama BiH

U institucijama BiH koje su pod nadležnošću Vijeća ministara BiH trenutno se oko 20 rukovoditelja nalazi u tehničkom mandatu i u sljedećim danima počet će raspisivanje natječaja za pozicije rukovoditelja kojima su istekli mandati.

Prema evidenciji Agencije za državnu službu, između ostalih četverogodišnji mandat istekao je Velimiru Jukiću, direktoru Agencije za statistiku BiH, i njegovim zamjenicima Fadilu Fatiću i Miljanu Popiću, kao i Goranu Miliniću, direktoru Agencije za unapređenje stranih investicija BiH, i Aleksandru Golijaninu, direktoru Agencije za nadzor nad tržištem BiH, i njegovom zamjeniku Draženu Primorcu. Također, u prosincu prošle godine mandat je istekao i Džemilu Hajriću, direktoru Agencije za sigurnost hrane BiH, kao i njegovom zamjeniku Draganu Brenji, pišu Nezavisne novine.

U tehničkom mandatu je i Muamer Bandić, rukovoditelj Agencije za rad i zapošljavanje BiH, kao i Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije, dok je mjesto direktora upražnjeno i u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). Za direktora SIPA predložen je Darko Ćulum, aktualni direktor Policije RS, čije je imenovanje sa zadnje sjednice Vijeća ministara skinuto s dnevnog reda na zahtjev bošnjačkih ministara. Bošnjaci žele da se imenovanja čelnih ljudi OSA-e i SIPA-e urade u paketu, a njihov favorit za prvog čovjeka OSA-e je Mehmedagić.

“U tehničkom mandatu direktori i rukovoditelji institucija imaju puni obujam ovlasti i nema razlike u odnosu na razdoblje kada mandat traje”, rekao je za Nezavisne Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH.

Prema nepotvrđenim informacijama, u sljedećih nekoliko dana može se očekivati konačan dogovor o raspodjeli funkcija na razini BiH između stranaka koalicije, a nakon toga i raspisivanje natječaja. Taj dogovor trebalo bi da obuhvati i pozicije direktora i rukovoditelja kojima mandat ističe u ovoj godini, a kojih ima 14, i među kojima je i Miro Džakula, direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH, kojem mandat ističe u lipnju ove godine, a kojeg bi, prema sadašnjim informacijama, trebalo zamijeniti netko iz srpskog naroda.

Između ostalih, u ožujku mandat će isteći i Enveru Haliloviću, direktoru Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH, dok će tri mjeseca kasnije mandat isteći i njegovim zamjenicima Slobodanu Staniću i Ireni Šiško. Krajem ove godine bez funkcije bi mogli ostati i Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo, te Edin Dilberović, direktor Direkcije za europske integracije. Stručnjaci ističu da bi Vijeće ministara BiH trebalo biti daleko ažurnije kada je riječ o mandatima rukovoditelja kako se ne bi događalo da pojedinci po nekoliko mjeseci ne budu u tehničkom mandatu. U institucijama BiH postoje rukovoditelji kojima je mandat istekao prije više od pet godina, kao što je slučaj sa članovima Komisije za koncesije BiH, gdje proceduru izbora sprovodi Vijeće ministara BiH, ali ih na kraju imenuje Parlament BiH.

“Agencija za državnu službu, za državne službenike šest mjeseci pred istek mandata obavijesti Vijeće ministara BiH koji bi onda trebalo poduzeti korake. Treba dati priliku novom Vijeću ministara, ali u tehničkim mandatima koje sada imamo ne vidim nikakvu zloupotrebu, sve dok se to ne odugovlači i po nekoliko godina rukovoditelji budu u tehničkom mandatu”, rekao je Akšamija.

Mandat istekao: Velimiru Jukiću, direktoru Agencije za statistiku BiH, Fadilu Fatiću, zamjenici direktora Agencije za statistiku BiH, Miljanu Popiću, zamjeniku direktora Agencije za statistiku BiH, Goranu Miliniću, direktoru Agencije za unapređenje stranih investicija BiH, Aleksandru Golijaninu, direktoru Agencije za nadzor nad tržištem BiH, Draženu Primorcu, zamjeniku direktora Agencije za nadzor nad tržištem BiH, Džemilu Hajriću, direktoru Agencije za sigurnost hrane BiH, Draganu Brenji, zamjeniku direktora Agencije za sigurnost hrane BiH, Muameru Bandiću, direktoru Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Osmanu Mehmedagiću, direktoru OSA-e.
Mandati ističu: Enveru Haliloviću, direktoru Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH, Slobodanu Staniću, zamjeniku direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH, Ireni Šiško, zamjenici direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete BiH, Ljubomiru Kalabi, direktoru Ureda za veterinarstvo BiH, Edinu Dilberoviću, direktoru Direkcije za europske integracije BiH.