Dvadeset druga godišnjica progona Hrvata

S tužnim sjećanjem, s cvijećem, upaljenim svijećama i molitvom, u utorak je dostojanstveno obilježena 22. godišnjica progona i stradanja žitelja travničkih župa Potkraj i Turbe.

Naime, s područja ove dvije župe postrojbe tzv. JNA i srpske oružane formacije iz BiH 18. studenog 1992. godine, u krvavom pohodu na područje srednje Bosne, prognali su hrvatski puk župa Potkraj, njih blizu 2.000 i veći dio od 1.500 Hrvata s područja susjedne župe Turbe.

Njihova imovina je opljačkana, kuće i gospodarski objekti teško su oštećeni ili zapaljeni i potpuno uništeni. U tom naletu srpskih snaga potpomognutih postrojbama tzv. JNA, prognan je i veliki broj bošnjačkog stanovništva koje je živjelo na tom području. A Hrvati koji su ostali živjeti u dijelu župe sv. Josipa u Turbetu koje srpske snage i postrojbe tzv. JNA nisu uspjele zauzeti, osam mjeseci poslije, 8. lipnja 1993. godine prognale su do tada savezničke postrojbe Armije BiH. I s istim žarom i mržnjom ničim izazvanom, kao i srbočetničke postrojbe, pripadnici Armije BiH su opljačkali imovinu svojih susjeda Hrvata, a stambene i gospodarske objekte uselili prognanicima svoje nacionalnosti koje su prognale srbočetničke snage, ili ih potpuno uništili.

U borbama sa srbočetničkim snagama, a poslije u krvavom ratu s pripadnicima Armije BiH, poginulo je ili je ubijeno 60 pripadnika HVO-a i hrvatskih civila iz ove dvije travničke župe. Među poginulim je i dozapovjednik „Travničke“ brigade HVO-a, pukovnik Nikola Grubeša. Nakon rata povratak Hrvata na njihove opustošene posjede pratile su brojne poteškoće, „igre“ s donacijama za obnovu porušenih domova i gospodarskih objekata, zastrašivanje, prijetnje, pljačke, skrnavljenje sakralnih objekata, grobalja…, a najviše nepovoljna (za Hrvate) političko-sigurnosna situacija, pa su tako Hrvati ovih župa želju za povratkom platili i s tri nedužna života. Naime, 30. kolovoza 1997. kroz prozor djelom obnovljene obiteljske kuće, rafalnim pucnjima, u vrijeme večernjeg objeda, ubijeni su Luka Jezerčić (59) i njegov sin Pero (27). Zločin se dogodio u selu Nula, a na isti način, u istom selu, nepuna dva mjeseca kasnije, 26. listopada, ubijen je Ivica Domić (30). Počinitelji ovih teških zločina ni do danas nisu otkriveni, kao i niz drugih zločina počinjenih u poraću nad Hrvatima Travnika, jer za to nije bilo političke volje i odlučnosti da se i otkriju. I u takvom nepovoljnom ozračju, do sada se u ove dvije župe, od predratnih 3.500 Hrvataq vratilo njih manje od tisuću. I može se reći da je povratak, već odavno, potpuno prestao.

U povodu 22. godišnjice progona Hrvata s tog područja i u spomen na poginule branitelje i ubijene civile, u župnoj crkvi sv. Josipa u Turbetu, svetu misu zadužnicu, uz koncelebraciju don Viktora Šošića, župnika župe svete Ane u Potkraju, predvodio je župnik don Nikola Lovrić.

Uz spomen-obilježje u Potkraju i Didacima u župi Turbe, podignuta u znak sjećanja na poginule i ubijene župljane, uz rodbinu, prijatelje, predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Travnika, cvijeće su položili i svijeće upalili i predstavnici političke vlasti Srednjobosanske županije i Federacije BiH, na čelu s general-bojnikom u mirovini, Ilijom Nakićem i predsjednicom Ž.O. HDZ-a BiH, Lidijom Bradarom.