Dvadeset četri godine zločina na Galici

Prvi masovni zločin koji su počinile srpske paravojne snage u srednjoj Bosni dogodio se u župi Ovčarevo, na platou Vlašića, na nadmorskoj visini od 1460 metara, na mjestu zvanom Galica u općini Travnik, 15. svibnja 1992. godine.

Naime, tada je srpska vojska zarobila, mučila i okrutno ubila četrnaestoricu  pripadnika HVO-a Travnik: Zorana Domića (32), Pericu Lukića (27), Luku Babića (20), Matu Babića (20 ), Slavka Babića (38), Žarka Meljenića (29), Tadiju Martinovića (22), Slavka Pendeša (31), Slavka Didaka (29), Ivu Stojaka (44), Dragana Rimca (31), Milku Rimca (51), Ivo Martinović (32) i Stipu Jerkovića (30).

Dvadesetčetvrta godišnjica ovoga zločina za koji još nitko nije odgovarao, čak se nikada nije vodio ni istražni postupak, u nedjelju je dostojanstveno, s dužnim pijetetom, obilježena na Galici, uz spomen-obilježje podignuto 2006. godine, na mjestu gdje se zločin i dogodio. Rodbina, prijatelji i suborci, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata predvođeni predsjednikom HVIDR-a HVO-a Herceg – Bosna, Draganom Radićem,  te s predsjednicom županijske Udruge obitelji nestalih i poginulih branitelja,  i predsjednikom  UNROHVO HB, Ljubica Garić i Josipom Stojakom Mungosom, položili su cvijeće i upalili svijeće. Sjenama četrnaestorice žrtava ovoga zločina poklonili su se  i predstavnici izvršne zakonodavne i političke vlasti Travnika, Srednjobosanske županije, Federacije i Bosne i Hercegovine, na čelu s Bojanom Domićem, Katicom Čerkez, Zdenkom Džambas, Antom Bilićem i Nikolom Lovrinovićem  To su učinili i predstavnici Oružanih snaga BiH  koje je predvodio pukovnik Josip Slišković,  izaslanstvo grada Vukovara na čelu s predsjednikom Općinskog vijeća Igorom Gavrićem, te predstavnici Ministarstva branitelja Republike Hrvatske, pomoćnik i zamjenik ministra Tomislava Medveda, Miroslav Cindrić  i Ivan Vukić.

U spomen na ubijenih četrnaest pripadnika HVO-a Travnik uz spomen obilježje na Galici slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio župnik župe Ovčarevo, fra Marinko Didak. A unatoč hladnom vremenu i povremenoj kiši na svetoj misi zadušnici okupilo sve više stotina  vjernika iz župa Lašvanske doline.