Dva kandidata podrijetlom iz BiH ulaze u njemački Bundestag

U Njemačkoj su održani izbori na kojima je više od 60 milijuna građana biralo novi saziv njemačkog parlamenta – Bundestaga. U njemu će, prema svemu sudeći, biti i dva kandidata porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Riječ je o Adisu Ahmetoviću, mladom njemačkom političaru porijeklom iz BiH koji je izabran za zastupnika u Bundestag, a osim njega u njemački parlament ulazi i Jasmina Hotstert (rođ. Pašić), potvrdila je to za N1 suradnica parlamentarca Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) Josipa Juratovića Katarina Pejić.

Ahmetović je ovu radosnu vijest objavio na društvenim mrežama gdje se i na Facebooku i Instagramu zahvalio svima koji su mu pružili podršku. “Gotovo je ovo je nevjerojatno! Zahvaljujem se svima”, napisao je Ahmetović. Ubrzo su uslijedile brojne čestitke kako građana Njemačke tako i BiH.

Vijest o tome da je Ahmetović ušao u Bundestag objavio je i list “Hannoversche Allgemeine”. Inače je Ahmetović desna ruka premijera pokrajine Niedersachsen, a iako je mlad već ima iskustva u politici. S druge strane, još jedna mlada bh. nada u Bundestagu bit će i Jasmina Hotstert. Jasmina Hostert rođena je kao Jasmina Pašić 1982. godine u Sarajevu. Tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu, u Sarajevu u listopadu 1992. godine ranjena je nakog čega je ostala bez ruke. Zbog infekcije rane hitno je prebačena u Njemačku. Tamo je nastavila školovanje i život, a bila je smještena kod umirovljene učiteljice Marije Hostert koja ju je usvojila kada je napunila 18 godina. I Jasminini i Adisovi roditelji su porijeklom iz BiH i uvijek su isticali da su vezani za našu državu.