Dva HDZ-a ulaze sa pet ministara u Vladu FBiH?!

Čović je rekao da se legitimni predstavnici Hrvata već neko vrijeme pripremaju za rekonstrukciju federalne vlade, te je dodao da će imenovanjem novog saziva Vijeća ministara BiH biti stvoreni uvjeti da se to desi.

„Nismo puno o tome pričali jer nismo željeli uvjetovati formiranje novog saziva Vijeća. Smatramo da to treba napraviti u hodu bez velike pompe i time završiti priču sa izborima iz 2010. godine i okrenuti se budućnosti“, naglasio je Čović.

Iako je stavio do znanja da HDZ neće bacati klipove u točkove Vijeću ministara do rekonstrukcije Vlade FBiH, ocijenio je da će biti nemoguće funkcioniranje vlasti u BiH bez sudjelovanja dva HDZ-a na razini FBiH.

„Vijeće ministara je koordinator nižih razina vlasti i naravno ako nismo zastupljeni na razini federalne vlasti i ako tamo nemamo kadrove koji su dobili potporu Hrvata u BiH onda će to ići vrlo teško i stoga sam uvjeren da ćemo za rekonstrukciju imati potporu svih koji žele da BiH ide naprijed“, rekao je Čović.

Dodao je da im, nažalost, po Ustavu i Izbornom zakonu pripada samo pet mjesta.

„Vi znate da u federalnoj vladi ima 17 članova tako da ćemo biti i dalje manjina, ali toliko je po Izbornom zakonu i mi ništa drugo ni ne tražimo nego da hrvatska mjesta budu popunjena od strane legitimnih predstavnika hrvatskog naroda kako stoji u zakonu“, rekao je Čović.

Paralelno s tim, Čović kaže da se Hrvatski narodni sabor priprema za izmjenu Izbornog zakona na državnoj razini, na razini FBiH i na razini grada Mostara. Okrugli stol na tu temu će, kako je rekao, biti održan u petak.

„Ne smijemo više nikad doći u poziciju da 16, 17 mjeseci nakon izbora raspravljamo o Vijeću ministara i federalnoj vladi. Na državnoj razini već radimo na tome kroz implementiranje presude suda u Strasbourgu. U FBiH moramo potpuno promijeniti Izborni zakon kako bi bilo osigurano da legitimni predstavnici jednog, drugog i trećeg naroda adekvatno budu zastupljeni u vlasti“, rekao je Čović i dodao da je u Mostaru potrebno promijeniti Izborni zakon koji je nametnuo Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u BiH.

Damir Hadžić, potpredsjednik SDP BiH, rekao je jučer da neće biti rekonstrukcije Vlade FBiH, pogotovo ne zato što Čović misli da treba da je bude.

„Ovakva vlada FBiH funkcionira dobro. Dok god ovakva vlada radi kako treba da radi, suočena sa puno problema koje je naslijedila i koji ukazuju da je FBiH dosta socijalnih slučajeva i firmi koje su dovedene na rub propasti, loša je logika HDZ BiH da bi ona trebalo da bude rekonstruirana jer je rekonstruirano Vijeće ministara BiH“, istakao je Hadžić.

Napomenuo je da je SDP bio jasan i u prethodnom periodu kada je spominjana rekonstrukcija Vlade FBiH, pa se boji da Čovićeve izjave predstavljaju samo igru za javnost i HDZ BiH.

Da nema govora o rekonstrukciji Vlade FBiH izjavio je i Adil Osmanović, potpredsjednik SDA i ministar u federalnoj vladi.

„Na posljednjem sastanku lidera stranaka platforme jasno je rečeno da Vlada FBiH dobro radi i dok je u tom kontinuitetu ispunjavanja postavljenih ciljeva stranaka nema govora o njenoj rekonstrukciji. Nema novih momenata koji bi ovo promijenili“, kazao je Osmanović.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, kaže da sve ukazuje na to da će zaista doći do rekonstrukcije federalne vlade. Dodala je da SNSD ima načelni stav da hrvatskom narodu mora biti omogućeno da sam bira svoje predstavnike u organima vlasti, ali da se RS ne miješa u odnose u FBiH.

„Očekujemo da će hrvatski predstavnici ustrajati na rješavanju tog problema i nadamo se da će i konačno uspjeti jer je očito da postoje stvari koje govore u prilog da će do rekonstrukcije ipak doći“, navela je Majkićeva.

Rekla je da SNSD može podržati izmjenu Izbornog zakona.

Mirko Okolić, član Glavnog odbora SDS-a i kandidat za zamjenika ministra obrane, rekao je da će SDS reagirati samo u slučaju kada procijene da je potrebno zaštititi interese RS.

„Neće me iznenaditi ako HDZ zaista uđu u Vladu FBiH, međutim, mi smatramo da je to stvar FBiH i isto kao što ne volimo kada se miješaju u stvari koje se tiču RS ne treba ni mi da se miješamo u odnose u FBiH“, rekao je on.

Nezavisne novine / HB.org