Dva HDZ-a u ŽSB čekaju odgovor SDA i SDP-a

Dva HDZ-a u Srednjobosanskoj županiji uputila su SDA i SDP-u prijedlog novog sastava vlade, čime bi se napokon trebala riješiti politička kriza u ovoj županiji.

Poslan prijedlog

Kako neslužbeno doznajemo, predsjednici HDZ-a BiH SBŽ-a Nikola Lovrinović, odnosno SDP-a BiH Zukan Helez zadnjih nekoliko dana vode intenzivne razgovore oko nove županijske vlasti te se očekuje da će se bošnjačka strana uskoro očitovati oko prijedloga kojeg su poslala dva HDZ-a na adresu tih stranaka. Nitko od pregovarača još uvijek ne želi javno prognozirati kada bi se mogao postići konačan dogovor, ali ističu kako do kompromisa mora doći jer aktualna politička kriza ima izrazito negativne posljedice po građane SBŽ-a.

I u HNŽ-u se vode aktivni pregovori oko nove vlade. Dok SDP predlaže i zahtjeva da trenutne pozicije u županijskoj vlasti ostanu iste, hrvatska strana smatra kako se može doći do kvalitetnijeg rješenja. Kako nam je rekao i predsjednik HDZ-a BiH, u HNŽ-u je ostalo sporno pitanje Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta, odnosno kojem narodu će sada pripasti ta pozicija.

Čović i Tihić

Zbog tvrdih stavova čelnika SDA u Mostaru, Čović je prije nekoliko dana na bilateralnom sastanku u Sarajevu zamolio predsjednika SDA Sulejmana Tihića da svojim autoritetom utječe na čelnike ove stranke u Hercegovini kako bi došlo do konačnog dogovora u razumnom roku. Inače, Čović je naglasio kako očekuje da će se pitanje vlasti u ove dvije županije riješiti u paketu te da Hrvati srednje Bosne napokon dobiti prava koja im pripadaju. Upravo su Hrvati u ovom dijelu BiH podnijeli najveću žrtvu nakon izbora jer im je izborna volja u cijelosti prekršena, a hrvatske kadrove su birale bošnjačke stranke. Dogovorom legitimnih predstavnika ova nepravda bi trebala biti ispravljena.

SDA ne želi formiranje vlasti prije novog Vijeća ministara

Ramiz Jelovac je nakon svog reizbora od prije nekoliko dana izjavio kako ne očekuje da se nova vlast u HNŽ-u formira prije nego što se izabere novo Vijeće ministara BiH. Time je jasno poručio kako SDA nema interesa da se formira vlada u razumnom roku kako bi HN županija mogla funkcionirati.

VL / HB.org