“Duje” u posjeti Eko FIS-u

Na listi humanitarnih organizacija čiji rad donatorskim sredstvima podupire poduzeće FIS je i ”Međunarodni forum solidarnosti -EMMAUS” koji djeluje na području cijele BIH. Cilj Emmausa je pružiti pomoć svim ugroženim kategorijama stanovništva kojima je pomoć potrebna, a brojni su projekti i aktivnosti kroz koje se taj cilj realizira.

Jedan od projekata je i Prihvatni centar ”Duje” u Doboj Istoku, gdje je smješteno 440 korisnika različitih socio-zdravstvenih patologija. Uz pratnju odgajatelja, za veću grupu iz ovog centra iz kategorije djeca s poremećajem u ponašanju i djeca bez roditeljskog staranja, FIS je upriličio jednodnevni boravak i druženje u Eko FIS-u na Vlašiću.

Zahvaljujući se FIS-u na dosadašnjoj podršci, Lejla Smajić, koordinatorica za razvoj i suradnju”Emmausa”, ističe da ideja da se korisnicima centra organizira jednodnevni izlet na Vlašić gdje ih je Eko FIS ugostio i ponudio sve svoje kapacitete korisna s mnogo aspekata.

”Posebno zbog segmenta socijalne inkluzije, jer ovakve ekskurzije, koje nastojimo i sami organizirati, su način da se djeca druže i razmjenjuju svoja iskustva što im puno znači”.

”Djeca se danima pripremaju za izlazak,osjećaju se važnim, poštovanim i to shvaćaju kao nagradu za svoje ponašanje. Ovakve aktivnosti izuzetno pozitivno se odražavaju na daljnji rad s njima”, kaže Azra Kurtović, pedagoginja-psihologinja s dugogodišnjim iskustvom u Prihvatnom centru ”Duje”.

”Naš primarni zadatak je socijalizacija i školovanje djece iz ovih kategorija, trudimo se biti profesionalci, ali stalno smo zajedno i neminovno se razviju privrženost i duboke emotivne i prijateljske veze među nama”.

Iako, na žalost, zbog lošeg vremena djeca iz ”Duje” nisu mogla iskoristiti otvorene sadržaje EKO FIS-a, sportske terene i adrenalin park, dobro raspoloženje, smijeh i zabava obilježili su ovo druženje.

To je potvrdio i petnaestogodišnji Kenan Kalajdžić,korisnik centra: ”Ovdje je ekstra. Bio sam i prije i obišao sve, i zoološki vrt. Žao mi je što je kiša, ali ništa nas nije spriječilo da dođemo na Vlašić. Hvala Eko FIS-u na gostoprimstvu”.

”Zadovoljstvo je bilo i naše – upoznati tu divnu djecu i njihove odgajatelje,družiti se i pružiti im pažnju i brigu kakvu oni zasigurno zaslužuju. Kao društveno odgovorna firma FIS će nastaviti kroz različite projekte podržavati socijalno najranjivije kategorije društva”, riječi su Dijane Brkan, voditeljica marketinga FIS-a.