Duhovno književna večer ispunila srca Vitežana

Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” podružnica Vitez povodom blagdana Uskrsa organiziralo je duhovno književnu večer.

U programu su sudjelovali učenici prvog, drugog i trećeg razreda gimnazije Srednje škole “Uskoplje”, pod vodstvom pofesorice Grate Kuna, zbor mladih župe “Sveti Juraj” i Darija Topić, koje je bila spiritus movens večeri.

“Večeras nam nije cilj vaš pljesak ili pak vaša kritika. Naravno prihvatit ćemo oboje ako ih bude, ali večeras bih željela da zastanete i utonete u mir barem ovih nekoliko trenutaka koje ćete provesti s nama. Željela bih da zaboravite sve što je ostalo iza vas u vašim domovima kada ste krenuli ovamo. Zaboravite čak i ono što vas očekuje kad se vratite ili što planirate za sutra. Zar ne mislite da smo sebi dopustili previše slobode, toliko planova za sutra, duboko uvjereni da će sutra biti…a hoće li!? Do sada samo svake godine dobivali priliku, u ovom milosnom vremenu, zastati nad sobom i pokušati popraviti ono što nije dobro, prošlost je sigurna…dogodila se, kakva je takva je…a danas, večeras…u ovom trenu ponovo se događa korizma, ako se sad ne osvijestimo, što mislite hoće li nam se sljedeća korizma dogoditi? Ja ne želim riskirati, svijet je ionako okrutniji danas, više nego ikad prije, ruke su umornije, a manje rade, vatru nikad nije bilo lakše zapaliti, a domovi su sve hladniji, prijatelja nikad nismo imali više, a nikad manje iskrenosti prema njima, lica nam nikad nisu bila ljepša, a oči tako prazne, a srca…srca pak nikad više nismo poklanjali drugima, a svoje tako grčevito stiskali u grudima… Moja želja večeras je…mir u vašim srcima!”, kazala je na početku ove prekrasne večeri Darija Topić.

Uz vrhunsko čitanje poezije mladih gimnazijalaca iz Uskoplja, svojim nastupom su oduševili i iz zbora mladih župe “Sveti Juraj”.