“Duh Asiza” u Zenici

U organizaciji Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini i gradskog Odbora za međureligijsku suradnju 17. oktobra bit će održana četvrta manifestacija “Duh Asiza” u Zenici.

Na ovogodišnjoj manifestaciji bit će obilježena i peta godišnjica postojanja Odbora za međureligijsku suradnju Zenice. Tim povodom ustanovljeno je priznanje “Zenička povelja mira”, koje će se dodjeljivati istaknutim humanistima, zaslužnim djelatnicima u oblasti međureligijskog dijaloga.

Prvi dobitnik i ovogodišnji laureat je dr. don Tomislav Mlakić, predstojnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije.

U programu četvrtih međureligijskih susreta “Duh Asiza u Zenici” nastupit će zbor Pravoslavne bogoslovije “Sveti Petar Dabrobosanski”, Katedralni mješoviti zbor “Josip Štadler”, zbor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, Vokalni ansambl Jevrejske zajednice u BiH, te glazbena skupina “Novo nebo”.

U programu će sudjelovati i predstavnici svih vjerskih zajednica/crkava grada Zenice, a prisustvo su najavili i brojni gosti iz Bihaća, Livna, Trebinja, Goražda, Travnika, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Pala, Doboja, Žepča, te brojni drugi uzvanici.

Četvrta manifestacija “Duh Asiza u Zenici”, i svečanost uručenja priznanja “Zenička povelja mira”, bit će održane u Crkvi svetog Ilije u Zenici u 19 sati.