Državni tajnici Bušić, Milas i Mažar posjetili Središnju Bosnu

Tijekom srijede, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zdravka Bušić, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Republike Hrvatske, u pratnji Marinka Čavara, predsjednika Federacije BiH posjetili su općine Kreševo, Kiseljak te Fojnicu gdje su se susreli s načelnicima i vodstvom općina.

Izaslanstvo je obišlo projekte koje pomaže Vlada Republike Hrvatske: Dom zdravlja, Gradsku športsku dvoranu te franjevački samostan sv. Katarine u Kreševu, Osnovnu školu Kiseljak, Edukacijsko – rehabilitacijski centar “Duga” Novi Travnik – podružnica Kiseljak kao i Muzej Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici.

Nakon što su u četvrtak prije podne posjetili franjevački samostan Duha svetoga u Fojnici, samostanski muzej i knjižnici s vrijednim eksponatima, povijesnim dokumentima i knjigama, gdje im je domaćin bio gvardijan fra Miran Relota, visoko izaslanstvo Republike Hrvatske, troje državnih tajnika, Zvonko Milas, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zdravka Bušić, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Nikola Mažar, Središnje državna uprava za obnovu i stambeno zbrinjavanje, posjetili su  Busovaču  gdje im je domaćin bio Josip Mravak, predsjednik Općinskog vijeća. Razgovarali su i s općinskim načelnikom, Asimom Mekićem, te posjetili gradilište Doma za stare i nemoćne osobe, akciju koju vodi Udruga „Dar srca“ na čelu s predsjednicom, Ružicom Laštro, a financijski podržava Vlada Republike Hrvatske.

Tijekom dana visoki dužnosnici Republike Hrvatske posjetili su i Hrvatsku bolnicu „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj, gdje im je bio domaćin ravnatelje, primarius dr. Velimir Valjan sa svojim najbližim suradnicima. Upoznao ih je s izgradnjom šeste lamele bolnice koja je u završnoj fazi i uskoro će biti otvorena i stavljena u funkciju, a u najvećoj mjeri izgradnju i opremanje financira Republika Hrvatska. Ovom prilikom ravnatelj dr. Valjan se zahvalio Vladi Republike Hrvatske na stalnoj pomoći koju ova bolnica ima i visokim dužnosnicima Republike Hrvatske, koji su ovaj put došli u posjetu bolnici. Dr. Valjan je ovaj put posebno naglasio veliku ulogu u inicijativi, gradnji i izgradnji ove bolnice,  prisutnoj državnoj tajnici Zdravki Bušić, što su prisutni popratili toplim pljeskom. U kratkom obraćanju novinarima, nakon ovih pohvalnih i zahvalnih riječi ravnatelja primariusa dr. Velimira Valjana, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Zdravka Bušić je kazala:  „Uvijek, kada dođem tu, na ovo kultno mjesto, na ovo lašvansko područje,  u meni  se bude snažne emocije. Istina, bila sam ja od  samih začetaka, od ideje, og početka gradnje…, pa evo i danas, sam na indirektan ili direktan način uključena u gradnju ove bolnice. Bila sam, naime ovdje, u crkvi-bolnici, kada je 14. lipnja 1994. godine prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, okupljenom mnoštvu izmučenih i napaćenih Hrvata ispred crkve sv. Duha,  nedaleko odavde,  obećao da će im Hrvatska izgraditi bolnicu dostojnu ovoga kraja i ljudi koji u njemu žive. Svjedok sam tog vremena, desetine puta sam tu dolazila i kao članica Odbora za gradnju bolnice i kao voditeljica Ureda dr. Franje Tuđmana, pa otud, a znajući što je sve ovdje hrvatski puk doživio i hvala Bogu preživio, i senzibilitet prema ovom kraju, ovdašnjim ljudima i ovoj bolnici koja, kako znam, pravi velike stručno-medicinske iskorake u određenim medicinskim segmentima. A evo, uskoro će biti u funkciji i šesta novoizgrađena bolnička lamela koja će značiti i nova zapošljavanja i nove medicinske sadržaje. Čestitam na tomu ravnatelju primariusu dr. Velimiru Valjanu, njegovim suradnicima, glavnoj medicinskoj sestri, časnoj, Ankici Tomas i svom osoblju ove bolnice koja je, prema riječima ovdašnjih ljudi, jedan od kamena temeljaca ostanka i opstanka Hrvata na ovim prostorima“.

U popodnevnim satima visoko izaslanstvo Republike Hrvatske, posjetilo je Novi Travnik i Travnik, a posjet je zaključen u Dobretićima gdje je izaslanstvo dočekao načelnik ove općine, Ivo Čakarić, a uz razgovor o nekolicini projekata, najviše se vremena posvetilo pitanju stambenog zbrinjavanja.

Prethodni članakNAJAVLJUJEMO: 3. Uskršnji GBT košarkaški kup za djevojčice
Sljedeći članakAkcija proljetnog uređenja Viteza – “Za naš grad – svi u akciju”