Državljani BiH koji žele raditi u Njemačkoj na termine za vize moraju čekati i više od godinu dana

Nakon što se iz Veleposlanstva Njemačke u BiH prije dva mjeseca doznalo kako ne mogu dati više termina za podnošenje zahtjeva za vize, doznaje se sada kako je vrijeme čekanja na termine još produženo.
Broj zahtjeva za vizu se povećao jer je državljanima Zapadnog Balkana prošle godine olakšano zapošljavanje u Njemačkoj, piše Klix.ba.

Kako doznaje Klix, oni državljani BiH koji su se u ožujku ove godine registrirali na listu čekanja u svrhu zapošljavanja, termine za vize mogu očekivati tek između studenog 2017. i siječnja 2018. godine. Oni kojima treba viza u svrhu spajanja s obitelji termine mogu očekivati u veljači ili svibnju 2018. godine.

Građani koji su se registrirali na listu čekanja u travnju ove godine, termine za vize u svrhu spajanja mogu očekivati tek između lipnja ili rujna iduće godine, a oni koji žele u Njemačku radi posla, vize mogu očekivati između siječnja i ožujka 2018. godine.

Ovog mjeseca termine mogu očekivati oni koji su se registrirali na listu čekanja u prosincu 2016. i siječnju 2017. godine.

Iz Veleposlanstva Njemačke nisu dobili informacije koliko je u posljednjoj godini bilo zahtjeva za vize te koliko je bh. državljana uspjelo dobiti termine za vize u skorijem razdoblju.

“Uslijed olakšica za pristup njemačkom tržištu rada za građane zemalja Zapadnog Balkana koje su stupile na snagu 1. siječnja 2016. godine, broj zahtjeva za vize je drastično porastao. Vrijeme čekanja na termine je zbog toga također znatno produženo. Iz toga proizlazi da je tijekom 2016. godine znatno povećan broj termina za podnošenje zahtjeva za vize”, kazala je Natascha Garloff-Jonkers, glasnogovornica Njemačkog veleposlanstva u Sarajevu.

Građani koji mjesecima moraju čekati na termine zabrinuti su zbog mogućeg gubitka posla jer bi im poslodavci mogli raskinuti ugovore zbog čekanja. Teško je i onima koji moraju čekati na odlazak iz BiH u svrhu spajanja obitelji. Moguće je kako će vrijeme čekanja na termine za ove kategorije biti promijenjeno jer Njemačko veleposlanstvo ima registrirane i grupe bh. državljana koje žele napustiti BiH zbog posjete ili osnivanja obitelji.

Prethodni članakVitežani i dalje tuguju za svojom Kristinom
Sljedeći članakSazvana 23. sjednica Skupštine KSB