Državljani BiH će od 2021. morati imati posebnu dozvolu za ulazak u EU

Državljani Bosne i Hercegovine koji su nakon liberalizacije viznog režima sve dosad slobodno putovali u zemlje Šengena bez ikakvih dodatnih dokumenata uskoro će prilikom putovanja morati imati potvrdu koja se zove ETIAS, objavio je SchengenVisaInfo.

Putnici iz BiH koji budu putovali u EU i zemlje Šengena, uključujući i Hrvatsku, morat će aplicirati za ETIAS od 1. siječnja 2021. godine putem interneta kako bi mogli dobiti dozvolu da putuju bez vize.

ETIAS, skraćenica za European Travel Information and Authorization System (Europske putne informacije i sistem autorizacije), odnosit će se na sve zemlje koje trenutno putuju u EU bez vize tijekom cijele godine, uključujući i BiH.

Osnovna uloga ovog sistema je praćenje tko sve ulazi u EU i zemlje Šengena.

Jednom kad putnik dobije ETIAS potvrdu, moći će putovati u zemlje Šengena, 22 članice Europske unije, Island, Norvešku, Lihtenštajn i Švicarsku. Uvjeti za period ostanka u ovim zemljama ostat će nepromijenjeni.

Prvih šest mjeseci, ETIAS će biti neobavezan, ali poslije toga, postat će obavezno posjedovati ovaj dokument prilikom putovanja.

Kako bi aplicirali za ETIAS, državljani BiH morat će imati jaku internet konekciju i 7 eura da plate aplikaciju. Cijela procedura bit će obavljana putem interneta.

Aplikacija se sastoji od jednostavnih podataka poput imena, datuma i mjesta rođenja, spola, putovnice, nacionalnosti, e-mail adrese i broja telefona. Također, morat će navesti podatke o obrazovanju, povijesti zaposlenja, prethodnim putovanjima u EU, zdravstvenom stanju, kao i povijesti kažnjavanja. Morat će odgovoriti i na određena sigurnosna pitanja.

Nakon aplikacije, odgovor ćete dobiti na e-mail. Ako dobijete dozvolu, morat ćete je isprintati i pokazati na ulazu u EU/Šengen zonu.

Prva ETIAS dozvola trajat će tri godine od datuma izdavanja, sve dok se ispoštuje pravilo 90/180 dana boravka u zemlji. Putnici koji putuju iz Crne Gore mogu dobiti i duže dozvole, u trajanju do 10 godina.

ETIAS će posebno uticati na stanovnike BiH koji putuju u Hrvatsku kod rodbine. Srbijanski i crnogorski državljani također.

Iako je ETIAS trebao stupiti na snagu u siječnju 2020. godine, EU je odlučila da ga prolongira do 2021. godine kako bi dala vremena svojim institucijama da razrade sistem.