Druženje s dijasporom u Vitezu: Ugodno s korisnim

U Vitezu je tijekom prošlog vikenda održana kulturno – zabavna manifestacija simboličnog naziva “Druženje s dijasporom”. Organizator manifestacije bila je Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Vitez a gosti grada Viteza bili su članovi i članice Kulturno sportskog društva Bošnjaka “Biser” iz Jesenica (Slovenija).

Prvobitno je bilo zamišljeno da se program manifestacije održi 23.8. (subota) na platou Osnovne škole “Kruščica” u Kruščici kod Viteza. Međutim, zbog vremenskih (ne)prilika program je održan 24.8. na istom mjestu s početkom u 12:00 sati.

Zanimljivost vezana uz ovaj susret, pored uspostavljanja veza i suradnje između BZK “Preporod” Vitez i KSDB “Biser” Jesenice, jeste i činjenica da je manifestacija imala i humanitarni karakter odnosno poslužila je kao početak jedne velike humanitarne akcije prikupljanja pomoći oboljelom građaninu općine Vitez, Admiru Đeliloviću kojem je hitno potrebna transplatacija jetre. Naime, Admir je osoba koja je cijeli život provela pomažući bolesnima i unesrećenima, vrijedni entuzijasta koji se dokazao u društveno korisnom radu s djecom i omladinom i kojem je potrebna pomoć svih ljudi dobre volje da ponovo vrati svoje zdravlje.

Prisutni građani općine Vitez koji su se okupili da pogledaju program koji su zajednički pripremili članovi “Preporoda” Vitez i “Bisera” iz Jesenica imali su priliku zaista vidjeti bogat kulturno-umjetnički program u kojem su se redom smjenjivale igra, pjesma, humor, drama…

Još jedan poseban projekat je iza nas. Naša namjera je bila da pokrenemo točak koji će nas odvesti ka ozdravljenju našeg Admira Dade Đelilovića. Bit ćemo presretni i prezadovoljni ako to i bude tako. Veliko hvala našim novim prijateljima Biserima (jer oni to zaista i jesu) iz Jesenica na dolasku u naš gradić i iskazanoj volji i želji da se pomogne. Hvala i MZ Kruščica, Izvoru mladosti i Osnovnoj školi Vitez na doprinosu i pomoći iskazanoj prilikom realizacije ovog projekta kao i svim drugima koji su se na bilo koji način uključili ili se planiraju uključiti u ovu akciju ističu za vitez.info iz BZK Preporod uz želje za što brži oporavak Admira Đelilovića.