‘Društvene’ aplikacije telekomima odnijele 14 milijardi dolara

resize

“Mobilne” verzije popularnih društvenih mreža i “društvene” aplikacije za pametne telefone svjetskim su telekomima “izbile” gotovo 14 milijardi dolara.

Analiza kompanije Ovum pokazala je da su zbog korištenja aplikacija poput Blackberry Messengera, Facebook chata i Whatsappa, zahvaljujući kojima korisnici poruke mogu slati preko interneta umjesto da tipkaju SMS-ove, telekomunikacijski operateri ostali bez 13,9 milijardi dolara prihoda od SMS poruka.

Takve aplikacije, kao i “mobilne” društvene mreže, popularne su zato što korisnicima nude komunikaciju koja je osjetno jeftinija od slanja SMS-ova.

No studija u obzir nije uzela zaradu koju je telekomima donijelo korištenje mobilnog interneta, a analitičar Endersa James Barford za BBC je izjavio kako gubitak od 14 milijardi dolara “nije golem iznos za globalnu industriju”.

Osim toga, Barford je istaknuo da neki korisnici “društvenih” aplikacija izbjegavaju samo troškove koje ionako ne bi platili jer te aplikacije koriste umjesto slanja e-mailova ili nekih drugih oblika komunikacije.

business.hr