Druga međunarodna smotra folklora “Srce Središnje Bosne”

HKD „Napredak“ podružnica Busovača organizira Drugu međunarodnu smotru folklora pod nazivom „Srce Središnje Bosne“. Smotra folklora bit će održana u subotu, 13. rujna 2014. godine, s početkom u 19 sati.

Prošlogodišnja manifestacija „Srce Središnje Bosne“ okupila je više od 1300 posjetitelja, koji su došli iz svih krajeva Središnje Bosne.

„Imajući u vidu upravo to prošlogodišnje oduševljenje i zainteresiranost koja vlada mi smo odlučili i ove godine nastaviti s ovim projektom te organizirati „Srce Središnje Bosne“. Pozivamo sve naše sugrađane, ali i stanovnike susjednih općina da posjete i ovogodišnju smotru folklora u Busovači“, kazao je za Fenu Josip Križanović, predsjednik HKD „Napredak“ podružnica Busovača.

Ovogodišnji program započinje svetom misom u 17,30 sati, u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Busovači, zatim slijedi svečani mimohod folklornih skupina u kroz grad do sportske dvorane SŠ „Busovača“ gdje će službeni program smotre započeti u 19 sati.

Na smotri će sudjelovati KUD „Kamešnica“ i HKD „Napredak“, podružnica Knin (Republika Hrvatska), HŠKK „Busovača“ (Beč, Austrija), HKUD „Uzarići“ Široki Brijeg, IFG „Sloga“ Guča Gora, 6. HKD „Napredak“, podružnica Busovača, Vokalni sastav „Gloria“, Ženska izvorna pjevačka skupina HKD „Napredak“, Busovača i Muška izvorna pjevačka skupina iz Busovače.

HKD Napredak podružnica Busovača je obnovljeno u travnju 1991. godine. Broji nešto više od 200 članova. U sastavu Društva djeluju folklorni sastav, tamburaška skupina, izvorna pjevačka skupina i kazališna skupina. Napredak je u gradu Busovači glavni nositelj kulturnih događanja.

Nakon dugogodišnjeg rada, Društvo se odlučilo i na organiziranje ove smotre folklora kako bi i na taj način upotpunilo i obogatilo kulturni život Busovače, ali i Središnje Bosne. Folklorni sastav je osnovan 1996. godine. U proteklih sedam godina sastav broji preko 120 članova koji su podijeljeni u tri dobne skupine. Bilo koja kulturna manifestacija je nezamisliva bez sudjelovanja folklornog sastava naše podružnice, a zadnjih godina, jednom godišnje (pred kraj godine), priređuje godišnji koncert pred mnogobrojnom publikom i tada sastav prezentira svoj godišnji rad.

Folklorni sastav HKD Napredak, Busovača je nastupao mnogim smotrama, festivalima i večerima folklora kako u BiH tako i izvan granica naše domovine; Lepenica, Orašje, Zagreb, Beč, Linz, Knin, Vukovar, Sarajevo (sudionici kulturnog spektakla Lijepom našom), Tomislavgrad, Kupres, Kraljeva Sutjeska, Široki Brijeg, Mostar, Vitez, Novi Travnik, Zenica, Kreševo i mnogim drugim sredinama.