Droga u BiH stiže u čestitkama, pismima, poklon-paketima…

Da droga raznim kanalima i skrivena na neobična mjesta stiže u BiH, pokazala je i nedavna akcija SIPA-e. Naime, inspektori SIPA-e su u akciji “Koverta” uhitili dvojicu Zeničana pod sumnjom da su “dilali” drogu koja im je, preko redovite pošte, u pismima dostavljana u BiH?!

Dvojicu uhićenih sumnjiči se da su dulje razdoblje preko “Dark Weba” iz Nizozemske naručivali pošiljke droge amfetamin, koja je skrivana u kuverte i redovitom poštom im dostavljana u BiH, piše Večernji list BiH. Sumnjivo je bilo što su pisma jako često stizala na iste adrese.

Kako je droga u pismima stizala u BiH, u policiji ne mogu objasniti, ali se pretpostavlja da je u kuverte stavljana manja količina droge, zbog čega pošte nisu vršile detaljnu kontrolu pošiljki. Inače, “Dark Web” je postao globalan problem jer se putem njega bez mnogo muke može nabaviti bilo koja ilegalna roba.

Tako su prošle godine u Živinicama uhićeni A. M. i K. M. zbog sumnje da su sudjelovali u radu internet-servisa preko kojeg su kriminalci kupovali drogu i oružje. Čestitke, razglednice, knjige, preporučeni poštanski paketi, dimnjaci, donje rublje, intimni dijelovi tijela i posebno napravljeni spremnici u vozilima samo su neka od mjesta gdje su krijumčari skrivali drogu u nadi da neće biti otkrivena.

Policija, ali i službenici UNO BiH, do sada su se sreli s mnogobrojnim neobičnim primjerima pokušaja krijumčarenja i skrivanja droge. Tako su, prema saznanju Blica, pripadnici MUP-a RS-a otkrili heroin u intimnim dijelovima tijela kod jedne žene i muškarca, dok pokušaj krijumčarenja droge u donjem rublju za istražitelje više nije ništa neobično. – Drogu smo pronalazili u dimnjacima, raznim tapecirunzima, filtrima, a jednom prilikom je doslovno prekopano cijelo dvorište gdje su na kraju nađene zakopane staklenke s drogom – kazao je izvor Blica iz policije.

Kad je u pitanju krijumčarenje preko granice, Carinski službenici UNO BiH su na prijelazu Rača u knjizi, koja je navodno bila namijenjena za jednog studenta u Banjoj Luci, našli marihuanu. Knjiga, a u njoj kuverta s drogom, nađena je u autobusu koji je vozio iz Beograda za Banja Luku, na sjedalu iza vozača kojem je jedna osoba predala paket. Službenici UNO-a su obavijestili pripadnike MUP-a RS-a koji su na autobusnoj stanici u Banja Luci uhitili osobu koja je došla preuzeti pošiljku.

Poštanske pošiljke s drogom otkrivene su u više navrata, pa je tako u Carinskom referatu Pošta Banja Luka tijekom redovite kontrole otkrivena droga skrivenu u paketu na kojem je bilo navedeno da je riječ o daru. U pošiljci su bili DVD filmovi, a u omotima sjemenke kanabisa. I glasnogovornik UNO BiH Ratko Kovačević Blicu je potvrdio slične slučajeve. ”Tijekom kontrole preporučene pošiljke iz Litve, koja je bila namijenjena fizičkoj osobi s područja Sarajeva, otkriveno je 400 g kanabisa.

Prilikom pregleda poštanskih pošiljki u jednoj od njih, koja je stigla iz Velike Britanije, a bila je namijenjena za jednu osobu u Gradiške, otkrivene su sjemenke koje svojim izgledom podsjećaju na konoplju. Bilo je navedeno da paket sadrži novčanik i slatkiše”, rekao je Kovačević. Da se droga preko granice krijumčari u skrivenim spremnicima vozila, nije nikakva novost. Tako su u Peugeotu 405, koji je došao iz Srbije, carinici i službenici GP BiH našli šupljinu u kojoj je bilo pet paketa “skunka”. Na GP Deleuša u vozili šibenskih oznaka u prtljažniku automobila ispod rezervne gume nađeno je 13 paketa marihuana.

Prethodni članakNakon smilja, ljude razočarali poskupljenje i nestašica peleta
Sljedeći članakVoda probila u jamu Raspotočje, poplavljena nova oprema vrijednosti 30 milijuna KM