Dramatično pismo poduzetnika iz Bugojna

Tisuće Bosanaca i Hercegovaca došlo je na rub ponora zbog dramatičnog rasta “švicarskog” franka. Jedan od velikog broja naših zemljaka koje, za razliku od država regiona, ovdašnja vlast naprosto ignorira jeste i Bugojanac Kemal Duraković, vlasnik restorana “Vila Grande” u tom gradu, koji je 2006. godine u Hypo banci podigao oko pola miliona maraka za svoj posao.

Interes obitelji

Nakon što mu je rata porasla za nevjerojatnih 3.000 KM Duraković je odlučio da u interesu svoje obitelji dalje neće plaćati rate kredita. Njegov naredni korak je tužba sa žirantima i sudužnicima protiv Hypo banke.

O tome je u dramatičnom pismu obavijestio Hypo banku u Mostaru i Sarajevu, Agenciju za bankarstvo FBiH, Instituciju ombudsmena za zaštitu potrošača BiH kao i Upravu za inspekcijske poslove FBiH. Zamolio je sve institucije da se pozabave problemom rasta švicarskog franka. Nisam jedini, kaže, rade to svima koji su podigli kredite.

– Molim vas da nas zaštitite! Kamo sreće da sam obje noge slomio, a da nikad u tu banku nisam ušao… Ovo vam pišem u 4:30 sati ujutro, jer san na oči ne ide zbog vašeg lihvarenja i vašeg tumačenja libora (londonska međubankarska stopa, op. a.), kao i povećanja mjesečne rate od oko 3.000 KM. Navedeni kredit sam već upola redovno vratio. Vraćao sam rate do juna 2011. godine, a s današnjim danom Hypo banci “dugujem” više nego što sam podigao. Ko zna gdje je tu kraj! Vjerojatni kraj rasta “švicarca” je 2016. godine, kada krediti uzeti na period od 10 godina (većina stanovništva BiH je digla kredite na taj period) trebaju biti vraćeni, a mi izlihvareni i opljačkani – piše ogorčeni Duraković u pismu koje je dostavio i “Dnevnom avazu”.

Upozorio je bankare da je spreman do kraja štititi svoju obitelj od njihovih lihvarskih nasrtaja.

– Na kraju, napominjem i upozoravam vas da sam spreman braniti hipoteku svim raspoloživim sredstvima. Ukoliko je aktivirate, vjerujte da ni Hypo banke u Bugojnu neće biti, a letjet će i glave. Ja sam svoju već halalio, a s mojom glavom ići će i druge. Bog mi je svjedok – upozorio je Duraković, kojeg je, očito, u ovakvu situaciju doveo i naš sistem koji je, za razliku od Hrvatske, svoje građane prepustio na milost i nemilost bankarima.

Želje banke

Uznemireni Bugojanac ističe da iznos od 3.000 KM, od kojeg živi njegova peteročlana porodica, sada, a isključivo zbog rasta “švicarca”, mora predati Hypo banci.

– Ja trenutno nisam kreditno sposoban vraćati rate. U dilemi da li da zapostavim porodicu i da sva mjesečna primanja usmjerim u Hypo banku i još da dodatno kradem kako bih namirio za ratu, ja sam se odlučio da prestajem vraćati kredit. Obitelj mi je iznad svega! Kredit sam sposoban vraćati u okvirima kursa iz vremena kada sam ga i podigao. To je rata od 5.500 KM, a ne 8.500 KM, koliko vi u banci pokazujete na osnovu lihvarenja. Uostalom, ja franak nisam ni vidio kada ste mi dali kredit, već konvertibilne marke – ustvrđuje on obraćajući se čelnicima Hypo banke.

I dalje tvrdi da ima poštene namjere i želju da pošteno vrati kredit. Međutim, ponavlja “da neće krasti i otimati od drugih da bi zadovoljio finansijske apetite Hypo banke i njenu želju da otima od klijenata”.

Derite i otimajte, ali nećete dugo

Nadalje, Duraković tvrdi da su korisnici kredita u BiH pokradeni. Naime, prema njegovom ugovoru o kreditu, marža na kredit je iznosila 5,25 posto plus libor. Libor je padao, no  banka je dizala maržu. Duraković ističe da je banku i ranije upozoravao da nema pravo na podizanje kamate, ali su ga oni kontinuirano dodatno zaduživali.

– Zar nismo dovoljno kažnjeni što smo ušli u poslovno lihvarenje s vama? Također, po ugovoru o kreditu ugovorena je i kamatna stopa od 6,75 posto. Vi ste je već 2008. godine neopravdano podigli na 7,25 posto bez ikakvog ovjerenog dokumenta. Taj iznos ja nisam htio plaćati, pa me danas teretite za još 10 do 15 hiljada KM zaostatka. “Derite” i otimajte, ali nećete dugo. Valjda ima Boga i pravde u ovoj državi – naglašava Duraković.

Koji su interesi Zlatka Barša

– Molim Agenciju za bankarstvo FBiH, Federalnu upravu za inspekcijske poslove i Instituciju ombudsmena BiH da poduzmu nešto u zaštitu potrošača, bankarskih klijenata. Samo u Bugojnu nas ima oko 20 s većim iznosom kredita i oko 300 s iznosom od 10 do 50 tisuća KM. A koliko nas tek ima u BiH – to znaju u Hypo banci, pa i Zlatko Barš, koji kaže da nas ima tek nekolicina. Neka mu je na sramotu! Koji su njegovi interesi – pita se bugojanski privrednik.

F. Vele / Dnevni avaz