DRAMATIČAN APEL Udruženje hroničnih bubrežnih bolesnika u Mostaru: “Isključit ćemo se sa dijalize!”

Pacijenti Centra za hemodijalizu Kliničkog centra u Mostaru prete da će se isključiti sa hemodijalize kako bi upozorili na katastrofalan položaj u kojem se nalaze teški bubrežni bolesnici u FBiH.

Udruženje hroničnih bubrežnih bolesnika HNK već duže vreme traže donošenje izmena i dopuna Zakona o transplantaciji organa FBiH.

Izmenama zakona omogućilo bi se povećanje broja transplantacija u FBiH, kao i bolji uslovi u dijaliznim centrima u kojima se trenutno koristi zastarela aparatura.

Blago Vidačković, predsednik Udruženja, kaže da Centru gravitira 90 dijaliznih pacijenata te da su primorani na ovaj čin, jer država za njih nema sluha.

– Ako nam ne budu dali što tražimo, mi ćemo zatvoriti dijalizu i baraku u kojoj se Centar nalazi, jer ovo se više ne može trpeti. Ja 28 godina idem na dijalizu.

To je takvo mučenje, a transplantacija bubrega promenila bi mi život nabolje i konačno bih bio normalan čovek – navodi Vidačković, dodajući da je njihov prvi zahtev da se BiH pridruži „Eurotransplantu“, evropskoj organizaciji za transplantaciju organa.

Drugi zahtjev je da se u Centar za hemodijalizu SKB pošalju novi aparati.

 

Avaz.ba

Prethodni članakFOTO: Manifestacija Dani kruha u Vitezu
Sljedeći članakU Bijeljinu s respektom i nadom u pozitivan rezultat