Drama zbog rušenja ćumurana kod Novog Travnika

Jučer oko 10 sati mještani i vlasnici tzv. ćumurana, malih objekata u kojima se proizvodi drveni ugalj, postavili su barikadu na lokalitetu Raževci – Gazibare kod Novog Travnika da bi spriječili rušenje objekta Ibre Đulića.

Uklanjanje mještana

I pored asistencije policajaca PS Novi Travnik, punih pet sati odvijala se prava drama u vrletima planine Pavlovice, sve do dolaska Postrojbe za potporu MUP-a SBŽ.
– Mi smo se okupili danas ovdje, ispred ćumurane našeg komšije Ibre Đulića, jer danas treba da ruše njegov objekt. Ne znamo razlog zbog čega nam to radi naš načelnik općine Refik Lendo. Raniji načelnik, pokojni Marko Vidak tražio je od nas da se legaliziramo i mi smo se legalizirali. Uredno smo radili, ali otkad je ovaj došao, mi već tri godine ne možemo raditi. Mi svi živimo od ovoga, hoćemo da radimo i sve plaćamo – kaže nam Adem Imamović, vlasnik jedne od ćumurana.

Službenici PS Novi Travnik, očigledno nepripremljeni za ono što ih čeka, pokušali su ukloniti mještane koji su put blokirali traktorima natovarenim drvenim ugljem, ali u tome nisu uspjeli.
– Nakon toga uzeli su im osobne podatke radi slanja prijava. Prilikom naguravanja jednom od vlasnika ćumurane je i pozlilo. Nekoliko sati trajale su svađe i prepirke, sve do dolaska Postrojbe za potporu MUP-a SBŽ i policajaca iz PU Travnik. Nakon kraćeg razgovora mještani su ispoštovali ono što su od njih tražili pripadnici ove postrojbe i uklonjeni traktori, nakon čega je ćumurana Ibre Đulića srušena.

Bez glasova

Inspektorica Ivanka Zirdum, koja je nazočila intervenciji ispred općine Novi Travnik, nije željela davati izjave, uputivši nas na načelnika općine, a načelnik tvrdi kako je rušenje objekta izvedeno prema zakonu.
– Ostalo je pet-šest ćumurana koje su trebale da idu u proces kao i sve ostale ćumurane koje su nelegalne i koje nemaju uvjete za rad. Mi na ovaj način želimo smanjiti nelegalnu sječu šume. Zakon je rekao da su one nelegalne i mi smo pristupili rušenju – tvrdi načelnik Refik Lendo.
Međutim, zakon baš i nije rekao svoju posljednju riječ, jer je slučaj rušenja šest ćumurana
na Županijskom sudu u Novom Travniku i odluka se očekuje narednih dana. Ostaje pitanje što ako sud presudi u korist vlasnika. Hoće li načelnik Lendo i općina Novi Travnik nadoknaditi štetu iz općinskog proračuna i iz sredstava poreznih obveznika jer nisu mogli sačekati odluku Županijskog suda? Mještani okolnih naselja poslali su načelniku Lendi poruku da SDA više neće dobiti glasove njihovih obitelji koje su rušenjem ostale bez egzistencije.

Različito postupanje

Pravni zastupnik vlasnika ćumurana, travnički odvjetnik Adis Ribić tvrdi da se u ovom slučaju radi o različitom postupanju Ministarstva prostornog uređenja SBŽ, odnosno županijskih građevinskih inspektora.
– Županijski inspektor Akif Agić donio je rješenje u kojem stoji da te ćumurane ne trebaju pribaviti urbanističku suglasnost i građevinsku dozvolu. A u drugom postupku županijski  inspektor Mirsad Ibrišimbegović donio je rješenje da moraju imati te dozvole. Imamo situaciju da je jedan organ donio dva različita rješenja – kaže Advokat Ribić, naglašavajući i spornu činjenicu da neke ćumurane bez dozvole rade nesmetano.

DA / HB.org