DRAMA U KRUŠČICI: Mještani optužuju policiju za brutalnost, u MUP-u to demantiraju

Danas, točnije jutros oko pet sati, u naselju Kruščica kod Viteza, dogodio se incident u kojemu su prema tvrdnjama očevidaca pripadnici Jedinice za podršku MUP-a SBK i Jedinice za javni red i mir za vrijeme deboklade puta ozlijedili i pretukli nekoliko stanovnica i stanovnika ovoga naselja, koji se protive izgradnji mini hidroelektrana.

Nekoliko mještana je, pak, bilo privedeno, piše Dnevni avaz.

“Povrijeđeno je više osoba, a prema svjedočenjima mještana koji su se našli jutros na mostu, većina povrijeđenih su žene, a radi se o 30 žena”, prenio je reporter portala Avaz.ba.

Reporter prenosi da je na mostu zatekao nekoliko žena, koje su bile privedene u Policijsku stanicu Vitez,te da su mu potvrdile da je nekoliko žena koje su specijalci pretukli već zbrinuto u viteškom Domu zdravlja.

Iz MUP-a KSB pak navode kako nije bilo prekoračenja ovlasti.

“Mještanima koji su zatečeni na površini javnog puta izdata je naredba da deblokiraju put, na što su se isti oglušili pružajući pasivni otpor, nakon čega su premješteni bez upotrebe sredstava prinude i dovezeni u prostorije PS Vitez, radi utvrđivanja identiteta i dalje obrade koja je u tijeku. Povrijeđenih osoba tokom provođenja navedenih policijskih aktivnosti nije bilo. O poduzetim mjerama i radnjama policijskih službenika upoznat je kantonalni tužitelj, a protiv navedenih osoba se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje”, kažu u MUP-u.

Ipak, ostaje za vidjeti što će kazati liječnici, jer postoji nekolicina videozapisa u kojima se vidi kako su neki od prosvjednika zatražili pomoć u viteškom Domu zdravlja, kao i inspektori Odsjeka za unutrašnju kontrolu MUP-a, koji su upućeni na lice mjesta događaja radi praćenja zakonitosti u postupanju policijskih službenika.

Prema riječima Safeta Beše, ratnog vojnog invalida, specijalci su prvobitno došli na most, poredali se a potom su počeli šutati njihove žene i daviti ih.

“Došli su prvo specijalci na most. Poredali su se od hotela. Žene su bile na mostu. Ja sam bio iza mosta  kada su počeli da šutaju naše žene i dave ih. Mene je ošinuo dva puta jedan policajac. Potegao me je za ruku koja mi inače na šarafima stoji. Ispali su mi zubi, socijalci. Moju kćerku je dva puta uhvatio za vrat i ona je završila dole u ambulanti. Uhvatio je i drugu ženu za vrat koju je tegljio”, kazao je Dnevnom avazu Safet Bešo, 80-postotni ratni vojni invalid.

Ni Edina Omić ne može vjerovati šta je jutros preživjela. Vidno potresena, prepričavala je nemili događaj. Zbog povrede ruke, morala se obratiti Domu zdravlja.

“Jutros smo dočekali da dođu specijalci. Dali su nam par minuta da se povučemo. Upozorili su nas da ako se ne uklonimo sa mosta da će upotrijebiti  silu, što su i učinili. Nastao je pakao. Žene su silom vukli. Otimali i tukli. Mi smo se uhvatile jedna  za drugu. Sve su nas skolnili sa mosta. Ubacivali su nas u autobus. Većini žena je pozlilo. Kad se autobus zaustavio, par nas je pobjeglo i vratilo se na isto mjesto. Bila sam u Domu zdravlja jer mi je ruka malo istegnuta. Privela su me dva policajca. Ja sam se ponovo vratila ovamo”, ispričala je Edina Omić.

Podsjećamo, najavljenoj izgradnji dvije mini hidroelektrane na rijeci Kruščici u općini Vitez usprotivila se grupa mještana, koji upozoravaju da će to uništiti rijeku, okolna izletišta i turistički potencijal ovog područja. Hidroelektrane će od rijeke, prema njihovim riječima, napraviti suho korito i uništiti čistu i pitku rijeku. Da će radovi na izgradnji jedne hidroelektrane, za koju je koncesiju dobila firma “Higracon” d.o.o. Sarajevo, početi ovog mjeseca najavio je direktor ove kompanije Armin Hadžialić. Grupa mještana naselja Kruščica, kojima potporu daju i pojedini sportski ribolovci, najavila je kako će se protestima boriti protiv izgradnje hidroelektrana.

K.Kavazović/Dnevni avaz/Vitez.info

Prethodni članakDEBLOKADA JAVNOG PUTA U KRUŠČICI
Sljedeći članakMladi franjevci posjetili bolnicu u Novoj Biloj