Dragan Čović prihvatio “Ledeni izazov”

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH dr. Dragan Čović odazvao se humanitarnom i popularnom “Ledenom izazovu”, za koji ga je nominirao poznati mostarski glumac, Slaven Knezović.Za nastavak Humanitarne akcije, u “Ledenom izazovu” predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH nominirao je, kako je rekao, dva velika HDZ-ovca.

Jedan je moj ovdje u Mostaru Slađan Bevanda da ima hladnu glavu u pregovorima nakon izbora o gradu Mostaru, a drugi je, također veliki HDZ-ovac, moj prijatelj Valentin Inzko, da i on malo ohladi nakon ljeta, kazao je Čović prije nego što je poliven ledenom vodom.

Svoj humanitarni prilog Čović će dati obitelji Mladena Ćavara iz Mostara.

Amiotrofična lateralna skleroza (ALS) ili Lou Gehrigova bolest pripada grupi neuroloških bolesti, a zahvaća gornje i donje motorne neurone. Jedna je od najčešćih bolesti motorike, a može se javiti pojedinačno ili kao nasljedna obiteljska bolest (10% svih slučajeva ALS-a). Za 20% nasljeđenih ALS-a dokazana je mutacija gena za citosolnu bakar/cink superoksid dismutazu (SOD 1).

Do danas je identificirano gotovo 50 SOD 1 mutacija kod osoba s obiteljskim ALS-om. Oboljeti može svatko, no ALS najčešće pogađa sredovječne osobe. Incidencija je oko 1-2 oboljelih na 100.000 osoba. Većina umire unutar 3-5 godina od postavljene dijagnoze.

Prema podacima Nacionalnog instituta za neurološke poremećaje i moždani udar, čak 20 000 ljudi u SAD-u boluje od ALS-a, a svake se godine dijagnosticira 5 000 novih slučajeva.

Reklama